deBuren verwelkomt nieuwe gezichten

Datum 16 januari 2019

Nu onze collega Ann Overbergh als directeur bij Kunstenpunt aan de slag is, verwelkomen wij twee nieuwe collega's. Nora Mahammed neemt vanaf februari 2019 het Kennisknooppunt en een deel van de programmatie op zich, Luc Dewaele zet zijn schouders onder Grensverleggers. Een kennismaking.

Luc Dewaele draait al zijn hele professionele leven mee in het culturele circuit in Vlaanderen en Nederland. Hij bekleedde diverse functies bij  Cultuurcentrum De Schakel in Waregem, de Vooruit, het Theaterfestival en het Toneelhuis.

 

De afgelopen jaren heeft hij zich, mede door zijn werk als expert voor het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, als coach en mentor bij DAS theater Amsterdam, meer kunnen verdiepen in het Nederlandse kunst- en cultuurdiscours.

 

Begonnen in de cultuurcommunicatie, richtte zijn belangstelling en expertise zich de jongste jaren vooral op strategie, coproductie, duurzame samenwerking en subsidie- en financieringskanalen allerwegen. Daardoor ontwikkelde hij een zicht op de specifieke systemen, evenwichten en prioriteiten aan beide kanten van de grens. Dat stelt hem in staat om goed in te  schatten hoe een project als Grensverleggers maximaal impact kan genereren in een steeds complexer cultuurlandschap. 

 

Sinds 2009 is hij overigens ook actief als expert voor EACEA bij het beoordelen van Europese subsidiedossiers, wat zijn visie op cultuurbeleid in de Lage Landen nog meer in een Europees perspectief heeft geplaatst en voor bijkomende inzichten rond noodzaak en middelen en plaats van kunst en cultuur in ons bestel heeft gezorgd. 

 

 

Nora Mahammed behaalde een master in de culturele agogiek (VUB) en was twee jaar projectmedewerker doelgroep- en publiekswerking bij Globe Aroma. Verder stond ze mee aan de wieg van het Moslim/Hipster project GET ME in Brussel dat ze mee coördineerde en schrijft ze freelance voor Recto:Verso | tijdschrift voor cultuur en kritiek. 

 

Sinds 2017 is ze in haar vrije tijd ondervoorzitter van de cultuurraad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel. Daarnaast werkte ze als student aan tal van projecten mee in het Kaaitheater en BRONKS. Een ondernemende dame dus, gepokt en gemazeld in het Brusselse culturele landschap. 

 

Nora gaat zich bij deBuren vooral bezighouden met de thema's filosofie, religie, zingeving en het Kennisknooppunt  

 

Lees hier haar recentste bijdrage aan Recto:Verso:  'Beste Raven, slechte timing!' over de onvrede met de koloniale beeldvorming in de KVS-voorstelling Het leven en de werken van Leopold II.