Macht van de Tegenkracht | videoverslag

Datum 16 november 2018

We praten over de mogelijkheid om opstandig en kritisch te zijn tegen de status quo. Maar hoe groot is de ruimte voor tegengeluid tegenwoordig?

De Rode Hoed en deBuren houden elkaar een spiegel voor en bevragen de paradoxen van de geschiedenis. Nationale identiteit wordt steeds vaker als in steen gebeiteld gepresenteerd, maar hoe ver gaan ‘typisch Nederlandse’, ‘typisch Belgische’ of ‘typisch Vlaamse’ culturele eigenschappen eigenlijk terug?

 

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog trokken we samen op tegen de Spaanse vijand, maar intussen dreven de protestantse Noordelijke en de katholieke Zuidelijke Nederlanden steeds verder uit elkaar. Het gedeelde verlangen naar zelfbeschikking leidde ons naar onafhankelijkheid van Spanje, maar resulteerde uiteindelijk ook in het trekken van landsgrenzen binnen één taalgebied.

 

In de driedelige reeks Buren in opstand gaan we op Nederlands en Vlaams zelfonderzoek. We schijnen ons moderne licht op de centrale ideeën van de Tachtigjarige Oorlog: nationalisme, zelfbeschikking en tolerantie. Wat betekenen die in 2018? Voor Belgen? Voor Nederlanders? Wat is de invloed van de Tachtigjarige Oorlog op het beeld dat we nu nog van elkaar hebben?