Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Yelena Schmitz wint eerste Deus ex Machinaprijs voor het beste ultrakorte verhaal

'Ich bin wie du', een microverhaal over een autistisch meisje, wist de redactie van Deus ex Machina het meest te bekoren.
Door deBuren op 21 sep 2018
Nieuws
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs

In het kader van de EACWP-microfictiewedstrijd, waaraan elke inwoner van Europa kon deelnemen met een verhaal van maximum 100 woorden, selecteerde de redactie van Deus ex Machina uit de Vlaamse en Nederlandse inzendingen tien kanshebbers, die gisteren tijdens de eerste editie van Flash Fiction Fest hun inzending kwamen voorlezen. 

 

Yelena Schmitz mocht met haar ultrakorte verhaal Ich bin wie du de prijs, ter waarde van 200 euro en een abonnement op Deus ex Machina, naar huis nemen.

 

Ich bin wie du

 

Ze ontdekte het toen een jongen van haar klas vroeg of ze auteurstisch was. Op slag vergat ze alle tafels en staartdelingen. Nu is ze tien, ze ligt in een hotelbed en verzint oplossingen die je in een robot kunt steken. Ze bedenkt een programma waarmee je kan tellen hoeveel roodborstjes er zijn in Europa, waar biologen foto’s kunnen uploaden, met beeldherkenning voor vogels. Haar moeder snurkt, het plafond is twaalf vierkante meter, ze zingt liedjes achterstevoren om in slaap te vallen. Ich bin wie du wordt chi nib iew ud. Het rolt over haar lippen alsof het niets is.

 

Yelena is voor deBuren uiteraard geen onbekende: eerder won ze de Korte Golf Radioprijs 2017 en deze zomer ging ze ook met deBuren naar Parijs. Op 13 oktober kan je Yelena bij deBuren ook aan het werk zien tijdens  Mais oui, Paris! - de kamerfestivaleditie

 

Thomas Buyssens (VL) werd met De kruik tweede, Sanne van Gent (NL) met Gêne derde. Alle tien verhalen zijn na te lezen in het nieuwe nummer van Deus ex Machina, dat geheel gewijd is aan het ultrakorte verhaal. 

'Ich bin wie du wordt chi nib iew ud. Het rolt over haar lippen alsof het niets is.'

Vertel het verder: