Buren in opstand

Datum 2 augustus 2018

De immateriële erfenis van de Tachtigjarige Oorlog

De Rode Hoed en deBuren houden elkaar een spiegel voor en bevragen de paradoxen van de geschiedenis. Nationale identiteit wordt steeds vaker als in steen gebeiteld gepresenteerd, maar hoe ver gaan ‘typisch Nederlandse’, ‘typisch Belgische’ of ‘typisch Vlaamse’ culturele eigenschappen eigenlijk terug?

 

 

Buren in opstand

 

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog trokken we samen op tegen de Spaanse vijand, maar intussen dreven de protestantse Noordelijke en de katholieke Zuidelijke Nederlanden steeds verder uit elkaar. Het gedeelde verlangen naar zelfbeschikking leidde ons naar onafhankelijkheid van Spanje, maar resulteerde uiteindelijk ook in het trekken van landsgrenzen binnen één taalgebied.

 

In de driedelige reeks Buren in opstand gaan we op Nederlands en Vlaams zelfonderzoek. We schijnen ons moderne licht op de centrale ideeën van de Tachtigjarige Oorlog: nationalisme, zelfbeschikking en tolerantie. Wat betekenen die in 2018? Voor Belgen? Voor Nederlanders? Wat is de invloed van de Tachtigjarige Oorlog op het beeld dat we nu nog van elkaar hebben?

Aftrap van de reeks vindt plaats tijdens de Nacht van de Geschiedenis in en in samenwerking met het Rijksmuseum.

 

Lang geleden leerde ik twee coupletten van het Wilhelmus zingen. Maar over hoe de Tachtigjarige Oorlog ook nu nog doorwerkt in onze waarden, taal en cultuur; daar heb ik niet vaak over nagedacht. Ik verheug me dan ook op onze reeks Buren in opstand, waarin we precies dat gaan doen. Xander Stroo, programmator deBuren

Vrede van Münster - Gerard ter Borch

OVERZICHT REEKS

Nacht van de Geschiedenis

Zaterdag 27 oktober

Rijksmuseum, Amsterdam

 

Een gesprek over hoe Nederland, België en Spanje zich de Tachtigjarige Oorlog herinneren.

Meer info & tickets

De erfenis van de Tachtigjarige Oorlog

Dinsdag 13 november | 20:00 > 21:30

De Rode Hoed, Amsterdam

 

De Maagdenhuisbezetting of de anti-Zwarte Pietdemonstratie bij Dokkum in Nederland, stRaten-generaal of het burgerplatform voor de opvang van niet-erkende migranten in België - Hoe verzet jij je tegen de norm? Kom je in opstand tegen de macht? 

Meer info & tickets

Gesprek over de toevalligheid van een volk

Donderdag 13 december | 20:00 > 21:30

De Rode Hoed, Amsterdam

 

Wie is de Vlaming, wie is de Nederlander, en wat zijn wij voor elkaar sinds de Tachtigjarige Oorlog ons scheidde?

 

Meer info & tickets

 

Bruno De Wever © Bart De Waele

NAJAARSTHEMA

deBuren beleeft een roerig jaar. Nadat we dit voorjaar een kosten-batenanalyse van de jaren zestig maakten, richten we onze pijlen dit najaar op OPSTAND.

 

Ontdek alle content en programma's op de themapagina.