Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oud-Parijsresidenten in de kijker: Frank Heinen & Ruben Demasure

In de aanloop naar de zevende editie van de schrijfresidentie, zetten we elke week twee alumni in de kijker. Wat ontstond er in Parijs en waar zijn ze nu mee bezig? Deze week: Frank Heinen & Ruben Demasure.
Door Ellen Van Tichelt op 20 jun 2018
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs

Frank Heinen resideerde in de broeierige zomer van 2013 twee weken met deBuren in Parijs. Hij werd er geraakt door het contrast tussen het mooie Parijs en de vele zwervers in de straten van de stad, wat resulteerde in het stuk Hier zijn dan de haaien. Frank bezocht er ook het Museum voor Naïve Kunst, een 'museum waar nooit niemand komt'. In de tekst Walvissen in korte broekjes kan je nalezen hoe hij langzaam veranderde van een cultuurdrager die zichzelf respecteert, in een cultuurdrager die ieder respect voor zichzelf verloren is. 

 

In zijn werk brengt Frank twee grote liefdes van hem samen: sport en literatuur. Hij schrijft interviews, artikelen en columns voor onder andere HP/De Tijd, Studio Voetbal, Volkskrant, De Muur, Hard Gras, De Morgen, Bahamontes, De Speld. Zijn boek Uit koers, bijzondere wielerlevens verscheen in 2014 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. De kleine Heinen, een zakwoordenboek over het wielrennen uitgegeven door De muur, volgde in 2016.

 

Tijdens het WK voetbal schrijft hij om beurt met Daan Heerma van Voss elke dag een column over wat hem opvalt aan het voetbalfeest in Rusland

 

Ruben Demasure ging in 2015 op een cinefiele pelgrimage tijdens de schrijfresidentie in Parijs met deBuren. Hij schuimde er de Franse cinema's af. Uit deze 'grand tour langs filmhistorisch en bouwkundig erfgoed' ontstond Cinefiele pelgrimage in Parijseen essay in acht scènes. Voor de tekst Jacques Ledoux: Brusselse beeldendokter in Parijs wandelde hij in de voetsporen van 'de karakterkop in de rolkraag', het hoofdpersonage in La jétée van Chris Marker. 

 

Ruben combineert nog steeds de pen met zijn fascinatie voor het bewegend beeld. Hij is onderzoeks- en onderwijsassistent aan de Universiteit Antwerpen, en redacteur bij photogénie. Hij schreef onder meer voor Cinema Scope, MUBI Notebook, Filmmagie en Cinemagie.

 

Deze zomer is hij een van de sprekers tijdens het Zomer Film College van Cinema Zuid. Hij zal er o.a. een lezing geven over Eric Rohmer, een van de founding fathers van de Franse Nouvelle Vague. Meer info vind je hier.


Foto's Frank & Ruben © Marianne Hommersom.

Vertel het verder: