Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oud-Parijsresidenten in de kijker

In de aanloop naar de zevende editie van de schrijfresidentie, zetten we elke woensdag twee alumni in de kijker. Wat ontstond er in Parijs en waar zijn ze nu mee bezig? Deze week: Jan De Deken en Jelko Arts.
Door Ellen Van Tichelt op 18 apr 2018
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs

Jan De Deken ging in 2015 mee met deBuren naar Parijs, waar hij op zoek ging naar de erfgenamen van Django Reinhardt. Hij sprak er met manouche muzikanten die de gipsy swing van generatie op generatie doorgeven over wat deze muziek voor hen betekent: 'Django's muziek is ons ticket uit de marginaliteit'. Lees hier zijn tekst Op zoek naar de erfgenamen van Django Reinhardt.

 

Op 19 april stelt Jan zijn eerste boek Melk, honing, kerosine (uitgeverij Querido) voor in Theater Tinnenpot in Gent. Jan De Deken reisde voor het boek naar elf uithoeken op zes continenten om uit te zoeken waar mensen het gelukkigst en ongelukkigst zijn, en waarom. Hij passeerde onder andere bij Congolese sloppenwijkbewoners, Australische activisten en jonge Singaporese bankiers en zocht het (on)geluk in ayahuasca-ceremonies en in een koude rivier die Fort Europa van het Midden-Oosten scheidt. Erbij zijn is gratis, maar reserveren aangewezen.

Meer informatie

Schrijver en tekenaar Jelko Arts ging in de zomer van 2016 mee op schrijfresidentie. Hij schreef er een beeldverhaal over de angst die in de stad leefde na de aanslagen op de Bataclan. In tegenstelling tot het ontkennen van die angst, waar de publieke opinie op aanstuurde, pleitte Jelko in zijn beeldessay juist voor het uitspreken van die angst. Bekijk zijn beeldessay Bang zijn en nauwkeurig blijven

 

Op 21 april (Thiemeloods, Nijmegen) en 24 april (Perdu, Amsterdam) presenteert Jelko zijn debuut Hoe bijen de ruimte vullen, een stripnovelle dat als 'chapbook' zal verschijnen bij De Nieuwe Oogst |Wintertuin. 
Meer informatie

 

 

Vertel het verder: