Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De impact van The Beatles op een mensenleven: de jaren 60 voor Rudy Schreijnders

Het voorjaar van 2018 staat bij deBuren in het teken van de jaren zestig. Aangezien alle grote maatschappelijke verhalen bestaan uit individuele herinneringen, vroegen we aan ons publiek wat de jaren zestig voor hen heeft betekend. Rudy Schreijnders (1950, Maarssen) vertelt ons over de bepalende rol die The Beatles in zijn leven heeft gespeeld.
Door Rudy Schreijnders op 13 apr 2018
Tekst
Politiek & samenleving
De erfenis van de jaren 60

Ik ben geboren in 1950 en was dus tien jaar toen de jaren zestig begonnen. Mijn broer was twee jaar ouder, sterker en verder in zijn ontwikkeling. Dat was voor mij vechten tegen de bierkaai. Het enige waar ik mee kon winnen was het hebben van een grote mond. Dus gaf ik vaak ongezouten mijn mening. 

Soms had ik gelijk, maar vaak ook niet. Zo hoorden mijn broer en ik het eerste liedje van The Beatles op de radio: Love Me Do. Met mijn grote mond had ik twee opties: roepen dat dit een nummer was van de beste band op aarde of met evenveel overtuiging roepen dat het een nummer was van de slechtste band ter wereld. 

Met mijn grote mond had ik twee opties: roepen dat dit een nummer was van de beste band op aarde of met evenveel overtuiging roepen dat het een nummer was van de slechtste band ter wereld.

Helaas heb ik dat laatste geroepen. Jarenlang ben ik daar natuurlijk ongenadig mee gepest (vooral als ik een mening had over muziek). En terecht. Zo heeft deze gebeurtenis uit de jaren zestig bij mij tot een tomeloze ambitie geleid het in de maatschappij verder te schoppen dan mijn broer. Dat is me gelukt (ik heb mijn studie wel afgemaakt en ben op mijn 67ste nog gepromoveerd).

 

En ik ben een grote fan van The Beatles geworden, ongetwijfeld de beste band ter wereld. Dat heb ik wel geleerd van de jaren zestig.

Wat hebben de jaren zestig voor jou betekend?

Geprikkeld door Rudy's verhaal? Laat ons weten welke herinneringen de jaren zestig bij jou oproepen en win een exemplaar van Geert Buelens vuistdikke boek De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis.

Laat van je horen!
Vertel het verder: