Tot iemand mij overtrekt - Dominique De Groen

Datum 9 april 2018

Op vraag van deBuren en BOZAR, schreef Dominique De Groen een gedicht bij een tekening van Hugo Claus. Dominique droeg het gedicht voor tijdens de literaire avond 'Voor Claus, met liefde', die op 19 maart 2018 plaatsvond in BOZAR.

Nadat Hugo Claus op woensdag 12 februari 2003 in Leuven tijdens een publieksavond verward van het podium stapte, verbleef hij enkele weken in het ziekenhuis. Jan Vanriet gaf hem een boekje en een pen. Claus vulde het boekje met 109 wonderbaarlijke tekeningen, maar voegde er geen tekst aan toe.

 

deBuren en BOZAR LITERATURE vroegen vier hedendaagse dichters deze absentie te vullen. De dichters kregen de vrije hand en benutten deze vrijheid om verschillende aspecten van Claus te belichten. 

 

Dominique De Groen verplaatst haar blik van de winkelvloer uit haar debuut naar de magie van het tarotkaarten leggen. Het vreemde figuurtje dat je op de tekening aanstaart, is hier de ziener, de dwaas of zelfs La Papesse (de hogepriesteres) geworden. In de slotregels sluiten bijgeloof en destructie een dodelijk verbond en landen we middenin de ecologische nachtmerrie die ze in haar meest recente poëziebundel Shop girl schetst.

Het gedicht van Dominique De Groen werd, samen met de gedichten van Marieke Lucas Rijneveld, Paul Bogaert en Dean Bowen, gepubliceerd in het boekje Tot iemand mij overtrekt, dat gratis wordt verdeeld bij de tentoonstelling 'Hugo Claus, con amore'. De tentoonstelling loopt nog tot 27 mei 2018 in BOZAR. Het boekje met de 109 tekeningen die Claus maakte, maakt deel uit van deze tentoonstelling.