Tot iemand mij overtrekt - Paul Bogaert

Datum 6 april 2018

Op vraag van deBuren en BOZAR, schreef Paul Bogaert een gedicht bij een tekening van Hugo Claus. Paul droeg het gedicht voor tijdens de literaire avond 'Voor Claus, met liefde', die op 19 maart 2018 plaatsvond in BOZAR.

Nadat Hugo Claus op woensdag 12 februari 2003 in Leuven tijdens een publieksavond verward van het podium stapte, verbleef hij enkele weken in het ziekenhuis. Jan Vanriet gaf hem een boekje en een pen. Claus vulde het boekje met 109 wonderbaarlijke tekeningen, maar voegde er geen tekst aan toe.

 

deBuren en BOZAR LITERATURE vroegen vier hedendaagse dichters deze absentie te vullen. De dichters kregen de vrije hand en benutten deze vrijheid om verschillende aspecten van Claus te belichten. 

 

Als tegendraadse erfgenaam van Claus, die uit diens boedel het spelvermogen nam en in zijn bundels indringend de valse retoriek ontmaskert die ons omringt, troont Paul Bogaert ons mee naar een ziekenhuiskamer. Hij heeft ons liggen maar zijn we in deze hygiënische omgeving welkom? Of kunnen we er juist niet weg? Betekent ‘Van het bezoek afzien’ hier dat er geen bezoek plaatsvindt of dat de zieke lijdt onder het bezoek?

Het gedicht van Paul Bogaert werd, samen met de gedichten van Marieke Lucas Rijneveld, Dominique De Groen en Dean Bowen, gepubliceerd in het boekje Tot iemand mij overtrekt, dat gratis wordt verdeeld bij de tentoonstelling 'Hugo Claus, con amore'. De tentoonstelling loopt nog tot 27 mei 2018 in BOZAR. Het boekje met de 109 tekeningen die Claus maakte, maakt deel uit van deze tentoonstelling.

(c) Koen Broos

Paul Bogaert (1968) publiceerde tot nu zes dichtbundels. Zo kan het niet langer, zijn meest recente bundel, verscheen begin 2018. Met zijn vorige twee bundels won hij de Herman De Coninckprijs voor de beste bundel van het jaar. Voor de Slalom soft kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie. Bogaert woont in Leuven en werkt in Brussel. Meer informatie: www.paulbogaert.be.