Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Tot iemand mij overtrekt - Dean Bowen

Op vraag van deBuren en BOZAR, schreef Dean Bowen een gedicht bij een tekening van Hugo Claus. Dean droeg het gedicht voor tijdens de literaire avond 'Voor Claus, met liefde', die op 19 maart 2018 plaatsvond in BOZAR.
Door Dean Bowen op 4 apr 2018
Tekst
Literatuur & taal
Hugo Claus

Nadat Hugo Claus op woensdag 12 februari 2003 in Leuven tijdens een publieksavond verward van het podium stapte, verbleef hij enkele weken in het ziekenhuis. Jan Vanriet gaf hem een boekje en een pen. Claus vulde het boekje met 109 wonderbaarlijke tekeningen, maar voegde er geen tekst aan toe.

 

deBuren en BOZAR LITERATURE vroegen vier hedendaagse dichters deze absentie te vullen. De dichters kregen de vrije hand en benutten deze vrijheid om verschillende aspecten van Claus te belichten. 

 

De korte regels van Dean Bowens naamloze gedicht imiteren vormelijk de uitgestrekte, lomp-gracieus getekende figuur terwijl in de tekst het bekende en opzwepende ‘Nu nog’ is vervangen door de verleden tijd van ‘toen ik’.

*

 

toen ik

nog een dagdromer

en de muziek die me droeg

 

toen ik

op de voeten van mama;

salsa dansen

 

toen ik

uren bewoog

een wereld alleen

 

toen ik

statisch

zo veel jaren

 

toen ik

voor het eerst gehavend, ofzo

 

ik herinner me

nog,

toen ik.


Het gedicht van Dean Bowen werd, samen met de gedichten van Marieke Lucas Rijneveld, Dominique De Groen en Paul Bogaert, gepubliceerd in het boekje 'Tot iemand mij overtrekt' dat gratis wordt verdeeld bij de tentoonstelling 'Hugo Claus, con amore'.

Het boekje met de 109 tekeningen die Claus maakte, maakt deel uit van de tentoonstelling.

De tentoonstelling loopt nog tot 27 mei 2018 in BOZAR.

© Rianne Zijderveld

Dean Bowen

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd, in onder andere nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen, en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie. Hij is programmacoördinator bij Stichting Perdu. In februari 2018 verscheen zijn debuutbundel Bokman.

 

Een samenwerking van deBuren en BOZAR LITERATURE
Vertel het verder: