Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Schrijvers, vertalers en literaire professionals zakken af naar Brussel voor CELA

De CELA-deelnemers uit verschillende Europese landen ontmoetten elkaar voor het eerst in Brussel en spraken met elkaar over literatuur, cultuurverschillen en het belang van koeien. Koeien?
Door deBuren op 30 sep 2017
Nieuws
Literatuur & taal
CELA

Na jarenlange voorbereidingen lanceerden we in 2017 CELA, een innovatief, tweejarig Europees talentonwikkelingsprogramma voor schrijvers, vertalers en curatoren. De deelnemers uit verschillende Europese landen ontmoetten elkaar voor het eerst in Brussel en spraken met elkaar over literatuur, cultuurverschillen en het belang van koeien. Koeien?

Al enkele jaren bereidden we met diverse partners een grote Europese aanvraag voor om literaire talentontwikkeling op internationale schaal vorm te geven. Na veel vergaderingen, papieren ellende en boekhoudkundige wanhoop was eind september 2017 het Woord eindelijk Vlees geworden: de meer dan vijftig deelnemers aan CELA (Connecting Emerging Literary Artists) kwamen naar Brussel voor een bomvolle introductieweek.

 

Enthousiaste jonge schrijvers, vertalers en literaire professionals spraken met elkaar over literatuur, cultuurverschillen en het belang van koeien. Koeien? Welja, we hadden natuurlijk een thema nodig om de schrijvers rond te laten werken. Tijdens een heftig vergadermoment dachten we dat een van de deelnemers met ‘cows’ als onderwerp kwam en iedereen was enthousiast.

 

Ja, koeien! Gedichten over de melkplas, boterbergproza, roodbonte essays. En zo lekker Europees ook, met een directe verwijzing naar Zeus die als stier de mythische Europa ontvoerde en wij die dan schrijvers daarop lieten reflecteren vanuit het perspectief van de koe. De inbrenger van dit briljante idee was in de tussentijd stiller geworden en vroeg de rest wat dit eigenlijk nog te maken had met zijn eigenlijke themavoorstel: ‘chaos’ ... Het was voor iedereen helder: Europa heeft vooral behoefte aan goede vertalers.

 

Benieuwd naar wat het thema dan wel zal zijn? Hou onze website in de gaten voor alle informatie rondom CELA, schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook!

 

 

Meer weten over CELA?

Connecting Emerging Literary Artists, is een innovatief, tweejarig Europees talentontwikkelingsprogramma voor schrijvers, vertalers en curatoren. Wie zijn de deelnemers en wat zullen ze doen?

Klik hier voor alle info over het project
Vertel het verder: