Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Yelena Schmitz wint vijfde Korte Golf Radioprijs 2017

Yelena Schmitz won de juryprijs voor het beste audioverhaal van drie minuten. De ZMOK-viooltjes van Iona Daniel & Rineke Roosenboom werd tot publieksfavoriet gekroond. Beluister de beste inzendingen!
Door deBuren op 17 dec 2017
Nieuws
Literatuur & taal
Korte Golf
© Marianne Hommersom

Op zondagmiddag 17 december 2017 werd de Korte Golf Radioprijs 2017 uitgereikt in de Brakke Grond in Amsterdam. 

 

  • Yelena Schmitz (Vlaanderen) won met De jongen, de haag, het bankje de juryprijs voor het beste audioverhaal van drie minuten. 
  • De ZMOK-viooltjes van de Nederlandse Iona Daniel & Rineke Roosenboom werd tot publieksfavoriet gekroond.

We kennen Yelena en Rineke goed! Yelena Schmitz neemt in 2018 deel aan het talentontwikkelingsprogramma Talent op Tilt en Rineke Roosenboom ging afgelopen zomer met deBuren naar Parijs voor onze jaarlijkse schrijfresidentie.

"De jongen, de haag, het bankje toont een klein, alledaags moment, opgetild naar iets poëtisch en universeel."

Al voor de vijfde keer organiseerde Grenzeloos Geluid (NL), In The Dark (BE), Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Vlaams-Nederlands Huis deBuren Korte Golf, een wedstrijd voor radiomakers uit De Lage Landen. De beste inzendingen waren op 17.12.2017 te horen tijdens de Korte Golf luistermiddag die werd gepresenteerd door Katharina Smets (VL) en Lotte van Galen (NL).

 

De opdracht

De opdracht van deze editie luidde: maak 3 minuten radio met in de titel: (1) een geluid van iets dat bruist, (2) een vreemde in het verhaal (3) en een plantennaam in de titel.

 

 

Winnaar en publiekslieveling

Yelena Schmitz won de juryprijs voor het beste audioverhaal van drie minuten. De ZMOK-viooltjes van Iona Daniel & Rineke Roosenboom werd tot publieksfavoriet gekroond.

 

 

Het oordeel van de jury

"De jongen, de haag, het bankje toont een klein, alledaags moment, opgetild naar iets poëtisch en universeel. Hoe is het om een vreemde aan te spreken en wat gebeurt er als we die eens echt aanspreken? De jury van Korte Golf 2017 feliciteert de maker Yelena Schmitz met haar ontwapenende en oprechte documentaire."

 

 

Jury

Hiske Versprille (culinair recensent van het Parool), Randy Vermeulen (VPRO Dorst en producent Vossenfilms) en Eva Moeraert (winnaar Korte Golf 2015 en 2016).

 

 

Prijzen

De prijzen bestaan uit cheques voor opname-apparatuur, en de jurywinnaar krijgt ook een persoonlijke Skype-sessie met de Londense producer Eleanor McDowall (onder meer van het bekroonde radioverhalen programma Short Cuts op BBC Radio 4 en Radio Atlas).

 

 

De zes beste inzendingen worden op 17.12, 31.12 en 07.01 uitgezonden op NPO Radio1 in het programma RadioDoc (VPRO/NTR). De winnaar wordt op maandag 18 december uitgezonden in De Ochtend op Radio 1.

 

 

 

Benieuwd? Beluister hier de beste inzendingen:

 

 

Vertel het verder: