Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oproep Speech Battle 2017 | Schrijf een speech voor de Nederlandse premier van 2025

Vanuit de bedreigde kuststad Den Haag houdt de Nederlandse premier (vertolkt door Thekla Reuten) in 2025 een toespraak op nationale televisie om het volk te vertellen hoe de regering het tij gaat keren. Schrijf haar speech!
Door deBuren op 8 nov 2017
Nieuws
Politiek & samenleving
Speech Battle

Op woensdag 29 november 2017 organiseren deBuren en ProDemos in Den Haag een avond rond de kunst van het speechschrijven. Dit jaar staat de Speech Battle in het teken van klimaatverandering.

De opdracht

 

Het is 2025. Klimaatverandering is de afgelopen jaren in een onvoorziene versnelling geraakt. De ijskappen smelten in hoog tempo; als we niks doen zullen grote delen van het Europese kustgebied in 2030 onder water staan. Vanuit de bedreigde kuststad Den Haag houdt de Nederlandse premier een toespraak op nationale televisie om het volk te vertellen hoe de regering samen met Europese partners het tij gaat keren, en wat mensen zelf kunnen bijdragen aan een duurzame omwenteling. Schrijf haar speech.

 

De drie beste inzendingen worden door een professionele jury van speechschrijvers geselecteerd en op woensdag 29 november bij Prodemos in Den Haag voorgedragen door Thekla Reuten die voor de gelegenheid in de huid van de toekomstige Nederlandse premier kruipt. Het publiek kiest de beste toespraak. De winnaar ontvangt €250 van deBuren. Daarnaast krijgen de drie finalisten feedback van de jury.

 

  • De tekst, geschreven in het Nederlands, moet voorgelezen ongeveer 9 à 10 minuten duren (ca. 1000 woorden).
  • Stuur je tekst voor woensdag 15 november 2017 (09:00) naar xander@deburen.eu als een Word-bestand. We vragen kandidaten woensdag 29 november alvast vrij te houden in de agenda. Op 22 november hoor je of je tekst meedingt in de Speech Battle.
  • De winnaar krijgt een beloning van €250 van deBuren. De jury geeft feedback op de speeches. De drie beste speeches zullen na de Speech Battle op de site van deBuren gepubliceerd worden als tekst en als podcast. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

 

De jury

 

Renée Broekmeulen schrijft al bijna twintig jaar speeches voor ministers (onder andere Wouter Bos, Roger van Boxtel) en staatssecretarissen, bank- en ziekenhuisdirecteuren, CEO’s van AEX-bedrijven en voorzitters van koepelorganisaties, en geeft in binnen- en buitenland trainingen en lezingen over het vak.

 

Kristof Geutjens werkte jarenlang als communicatiespecialist bij het Vlaamse Ministerie van Landbouw en Visserij en vervolgens bij het Kabinet van de minister-president. Sinds oktober 2014 werkt hij als communicatieadviseur en speechschrijver voor de vice-Premier van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters van de Belgische federale overheid.

 

Tips voor het schrijven van een goede speech
 

Volgens speechschrijver en docent Renée Broekmeulen en Nathalie Milio (speechschrijver voor de gouverneur van de provincie Antwerpen Cathy Berx) zijn dit de zeven kenmerken van een overtuigende speech:

 

1) past bij het publiek, 
2) past bij de spreker, 
3) heeft een duidelijke boodschap, 
4) is in spreektaal in plaats van in schrijftaal, 
5) is concreet in plaats van abstract, 
6) heeft een hoorbare structuur en 
7) heeft stijl en aantrekkingskracht.

 

 

De wedstrijd wordt mede aangekondigd door Creatief Schrijven, Schrijven Online en Schrijverspunt.

 

Organisatie: deBuren en ProDemos
Vertel het verder: