Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Parijs 2013 | Een overzicht

Dit zijn de deelnemers aan het residentieproject in Parijs in 2013.
op 22 sep 2013
Nieuws
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
© Marianne Hommersom

Deelnemers aan het residentieproject in Parijs in 2013 waren: Ayla Schneiders, Daniël van der Meer, Daphne Acoca, Emy Koopman, Ernst-Jan Pfauth, Fleur van Greuningen, Floris Solleveld, Frank Heinen, Frederik Willem Daem, Hassan Bahara, Hiske Versprille, Jan Postma, Jelmer Mommers, Jozefien Van Beek, Katharina Smets, Leen Verheyen, Nina Polak, Sabeth Snijders, Sulay Milayo Reval en Marianne Hommersom.

 

Bekijk hier de deelnemers uit 2012, 20142015 en 2016.

© Marianne Hommersom

Ayla Schneiders (1989) studeerde in 2011 af als toneelschrijver. Sindsdien schreef zij een toneelstuk over prostitutie, voice-over-tekstjes over toeristische trekpleisters in Groningen en een interview met een potentiële minister-president. Als kok maakte ze een aantal keukens vies en daarna weer schoon. Verder is zij politiek actief bij de Jonge Democraten.

Ayla heeft tijdens haar verblijf in Parijs druk geblogd. Ze droeg voor uit haar werk tijdens het openingsfeest van deBuren op 4 september. Ze schreef in Parijs Niet in de verte. Oorlogsscènes, een theaterstuk in 4 scènes.

© Marianne Hommersom

Daniël van der Meer (Amsterdam, 1986) studeerde politicologie in Brussel en Amsterdam. Samen met Daan Heerma van Voss interviewt hij voor De Groene Amsterdammer (bekroond met De Tegel). Hij is medeoprichter van Babel & Voss Uitgevers en literair tijdschrift Das Magazin. Ook is hij freelance programmeur bij debatcentrum De Rode Hoed, o.a. voor de literaire talkshow Literaturfest.

 

Daniël verdiepte zich in Parijs in de wereld van de mode. Over de show van Viktor & Rolf die hij bezocht schreef hij het stuk Op stoel BD1 bij Viktor & Rolf. De tekst werd gepubliceerd op Pfauth.com en op de website van Das Magazin.  Ook schreef hij een stuk over het Musée de la Franc-Maçonnerie, het vrijmetselaarsmuseum: Een zwarte loge

© Marianne Hommersom

Daphne Acoca (Amsterdam, 1988) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur en Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Tussen haar studies door doceerde ze een jaar Frans en Nederlands in het secundair onderwijs. Ze werkte als programmamaker voor het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel en is nu aan de slag als leerkracht Nederlands. In haar vrije tijd zingt en schrijft ze. Tijdens de Parijsresidentie in 2013 schreef ze Ondergronds.

© Marianne Hommersom

Emy Koopman (Groningen, 1985) is afgestudeerd in Literatuurwetenschap en Klinische Psychologie. Tijdens haar studie was ze chef eindredactie van letterkundig tijdschrift Vooys en schreef ze literaire recensies voor 8weekly. Momenteel promoveert ze aan de Erasmus Universiteit. Ze is eindredacteur bij 8weekly, redacteur bij hard//hoofd en heeft gepubliceerd in De Groene Amsterdammer. Haar debuutroman verschijnt bij Prometheus en wordt gepresenteerd bij deBuren.

 

Emy heeft tijdens haar verblijf in Parijs geblogd. Het stuk dat ze in Parijs schreef is Vergeten kunstenaars (Over faam en vergankelijkheid in Parijs). Het werd gepubliceerd op hard//hoofd. Emy bezocht ook het Musée Rodin en een tentoonstelling gewijd aan Ron Mueck. Ze schreef daarover Over een jeugdliefde, aura's, butsen en bulten.

© Marianne Hommersom

Ernst-Jan Pfauth (1986) is uitgever van het nieuwe journalistieke initiatief De Correspondent en presentator van de literaire talkshow Literaturfest. Hij heeft alles in zijn carrière te danken aan bloggen, schreef er twee boeken over - Sex, Blogs & Rock-'n-Roll (2010) en Gij Zult Bloggen (2012) - en geeft blogworkshops. In 2017 publiceerde hij het Dankboek, een dagboek voor een tevredener leven.


Ernst-Jan bezocht het Musée de l'Armée. Zijn stuk Gepensioneerde veldmaarschalk bezoekt het Musée de l'Armée was eerder te lezen op zijn blog pfauth.com.

© Marianne Hommersom

Fleur van Greuningen (1987) studeert aan de Rietveld Academie, waar ze op de afdeling Beeld&Taal diverse werken maakt, van gedichten tot scienceftictionstenen tot fabrieksgevels. Ze publiceerde onder andere op de Internet Gids, Tirade.nu en had exposities in België en Hornhuizen (pr. Groningen), en nog weer elders. Op dit moment werkt ze tevens mee aan de Gids Game.

 

Fleur plaatste foto's van Parijs op haar blog. Haar tekst over Parijse mannen, Over vijf minuten zal je mij zoenen, verscheen als een wekelijkse feuilleton op de website van De Gids. Ze bezocht ook het kristalmuseum van Parijs; het Musée Baccarat. Lees hier Kinderen van kristal en een chique wc.

© Marianne Hommersom

Floris Solleveld (1982) is filosoof/historicus en werkt aan een proefschrift over geleerde idealen en praktijken rond 1800. Daarnaast vult hij het blog Otto’s Onderwereld, illustreert en schrijft voor hard//hoofd, is redacteur van Muziekvan.nu en Theaterschrift Lucifer en heeft zichzelf gebombardeerd tot ‘recensent interdisciplinair’. Van 2008-2012 werkte hij voor de Europese koepelorganisatie van kunstacademies ELIA.

 

Floris maakte schetsen in de Jardin du Luxembourg. Zijn stuk Muziek in het museum over de Cité de la Musique verscheen in rekto:verso en op hard//hoofd. Een verkorte versie van het stuk verscheen op Muziekvan.nu. Floris fietste ook de hele Périphérique van Parijs rond, hij schreef daarover De Muur van Parijs, dat eerder verscheen op hard//hoofd.

© Marianne Hommersom

Frank Heinen (1985) studeerde in 2012 af  als neerlandicus aan de Universiteit Utrecht. In 2009 won hij de Hard Gras Prijs voor de Sportjournalistiek voor een verhaal in literair tijdschrift De Muur.

 

Sindsdien publiceerde hij onder meer in en op Hard Gras, de Volkskrant, nrc.next, Vrij Nederland, 8weekly, hard//hoofd, en Hetiskoers. In 2010 stelde hij de bloemlezing Mijn studententijd samen. Momenteel schrijft hij voor HP/De Tijd, Vrij Nederland, verschillende literaire tijdschriften en de tv-programma's Panache en De Avondetappe. Zijn boek Uit koers, bijzondere wielerlevens verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

 

Frank bezocht het Museum voor Naïeve Kunst en schreef daarover Walvissen in kleine broekjes. Hij schreef ook het stuk Hier zijn dan de haaien, over het contrast tussen het mooie Parijs en de vele zwervers in de straten van de stad.

© Marianne Hommersom

Frederik Willem Daem (1988) studeerde Audiovisuele Kunsten in Brussel. Hij heeft schoenmaat 42 en had op jonge leeftijd al verontrustend veel last van zijn knieën. Toch laat hij zich daardoor niet klein krijgen. Verder is hij ook niet de beste fietser, al maakt hij dan weer wél een spectaculaire spaghetti alla carbonara klaar. Ergens in de tussentijd schrijft hij ook. Niet al te vaak en misschien ook niet al te goed – het oordeel laat deze twijfelaar graag aan de lezer zelf. In september 2015 debuteert hij met de verhalenbundel Zelfs de vogels vallen bij De Bezige Bij. In Parijs leerde hij Jozefien Van Beek kennen en ontstond het idee om een tijdschrift op te richten. Zo gezegd, zo gedaan! Het resultaat is Oogst, over kunst, literatuur en film. Voor deBuren schreef hij niet alleen over Parijs maar ook een citybook over Antwerpen.

Frederiks verhaal over Parijs, Voorbij de klif, verscheen eerder in Das Magazin. Hij bezocht ook het Museum van de Namaak en schreef naar aanleiding daarvan Over valse krokodillen, Marokkaanse lederwaren en een vleugje nostalgie.

© Marianne Hommersom

Hassan Bahara begon zijn journalistieke loopbaan in 2006 met publicaties in verschillende dag- en weekbladen. Van 2009 tot 2012 was hij columnist bij NRC Handelsblad. Sinds september 2012 maakt hij deel uit van de redactie van De Groene Amsterdammer. In 2006 verscheen zijn debuutroman, Een verhaal uit de stad Damsko, die genomineerd werd voor de Selexyz Debuutprijs.

© Marianne Hommersom

Hiske Versprille (Sneek, 1982) schrijft voor Het Parool en hard//hoofd. Bovenal gaat haar interesse uit naar hoe en wat we eten, en alle mooie en lelijke dingen die daarvoor en daarna plaatsvinden. Maar noem haar geen culinair journalist en al helemaal geen foodie, want ze schrijft over van alles. Eerder kookte ze in verschillende restaurants in Amsterdam en Londen, en ze is afgestudeerd ethicus (al merk je daar weinig van). Ze noemt zichzelf graag principieel omnivoor, halvarine echter vindt ze vies.

 

Hiske bezocht het Musée de l'histoire du Medicin en schreef naar aanleiding daarvan De kwalen van de zonnekoning, dat ook te lezen was op hard//hoofd. Ze deed ook verslag van de ruige revolutie in de Parijse eetscene en schreef daarover Très cool cuisine, een artikel dat ook te lezen was in Het Parool.

© Marianne Hommersom

Jan Postma (Delft, 1985) studeerde politicologie in Amsterdam en journalistiek in Rotterdam. Hij fotografeertschrijft, tumblrt, twittert, was hoofdredacteur van online tijdschrift hard//hoofd en is nu redacteur nu voor De Groene Amsterdammer.


Jan bezocht het Musée de la Magie. Het stuk dat hij daarover schreef is hier te lezen. Het verscheen eerder op hard//hoofd. In zijn tweede tekst over Parijs reflecteert hij over zijn wandelingen door de stad: Een klein wolkje van onzinnigheid: over beelden en herinneringen.

© Marianne Hommersom

Jelmer Mommers (1987) is freelance journalist, onderzoeker en redacteur. Hij werkte voor de webredacties van De Groene Amsterdammer en literair tijdschrift De Gids en schrijft voor de Correspondent. Hij studeerde communicatie en journalistiek in Groningen, en deed een minor praktische filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Jelmers journalistieke interesse ligt bij thema’s op het raakvlak van duurzaamheid, politiek en economie, zoals energie en voedsel.

 

Jelmer bezocht het Musées des Années Trente. Het stuk dat hij daarover schreef is Alle gadgets hebben wat te verbergen. Het is ook te lezen op de website van De Gids. Hij onderzocht daarnaast de voedselvoorziening van Parijs, wat resulteerde in Een ratjetoe van goede bedoelingen. Deze tekst verscheen op de website van De Groene Amsterdammer.

© Marianne Hommersom

Jozefien Van Beek (1985) studeerde Germaanse talen. Als freelance journalist schrijft ze voor verschillende media (De Morgen, ART, Humo) over beeldende kunst en cultuur. Voor kunstencentrum Vooruit maakte ze boeken over kunst, wetenschap en technologie. Momenteel werkt ze aan een boek over kunst, design en architectuur in opdracht van huis voor actuele kunst Z33. In Parijs leerde ze Frederik Willem Daem kennen en ontstond het idee om een tijdschrift op te richten. Zo gezegd, zo gedaan! Het resultaat is Oogst, over kunst, literatuur en film.

 

Jozefiens stuk You are here, gaat over Parijs, koffiebars en Bent Van Looy. De tekst die ze schreef naar aanleiding van een bezoek aan het Musée de d'art et d'histoire du Judaïsme, L'erouv de l'Anvers, verscheen ook op hard//hoofd.

© Marianne Hommersom

Katharina Smets is filosoof, Germanist en theaterwetenschapper van opleiding. Ze werkt als reporter en radiodocumentairemaker voor onder andere Klara (vaste reporter voor Babel) en VPRO (vaste reporter voor De Avonden). Radiodocumentaires zijn wat vergeten; dat geeft juist veel vrijheid, meent Katharina. Ze combineert muziek met taal, met stem, met een goed verteld verhaal. Afgelopen november maakte ze voor Klara de documentaire Het gevecht. Ze is drijvende kracht achter Luister in het duister.

Katharina maakte in Parijs een audioverhaal over het bizarre Musée Dupuytren, vol schimmige zaken op sterk water. Beluister het verhaal hier. Het werd uitgezonden in VPRO's De Avonden.
Haar tweede radiodocumentaire over Parijs, Senza Parole, werd op 16 februari 2014 uitgezonden door Holland Doc Radio.

© Marianne Hommersom

Leen Verheyen behaalde een master in het Drama, momenteel rondt ze een bacheloropleiding Wijsbegeerte af. De afgelopen jaren was ze voornamelijk actief als theaterauteur en -regisseur. Daarnaast schrijft ze ook proza. Zo is haar kortverhaal 'Sebastiaan' terug te vinden in de bloemlezing Print is Dead, uitgegeven bij Meulenhoff/Manteau.


Leen schreef tijdens haar verblijf in Parijs enkele gedichten, die te lezen zijn op de website van deBuren. Voor Peper, het ledenmagazine van Jong Groen, schreef ze een artikel over de residentie. Lees het stuk hier (vanaf pagina 20). Het stuk dat Leen schreef over Parijs heet De stad die ophield en verdween. Naar aanleiding van haar bezoek aan het Mémorial de la Shoah schreef ze een aantal gedichten. Lees hier een selectie.

© Marianne Hommersom

Nina Polak (Haarlem, 1986) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde Nederlands en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en in New York, was redacteur van studentenblad Propria Cures en schrijft voor De Groene Amsterdammer over film, televisie, literatuur en psychiatrie. Ook schrijft ze voor De Correspondent. In 2014 verscheen haar debuutroman We zullen niet te pletter slaan bij uitgeverij Prometheus.

 

Nina's stuk over Parijs, Amour Moderne, verscheen eerder in Das Magazin. Nina bezocht ook het museum gewijd aan Eugène Delacroix. Dat bezoek resulteerde in de tekst Cult, romantiek en wishful thinking in Musée national Eugène Delacroix.

© Marianne Hommersom

Sabeth Snijders (1986) studeerde Taal- en Letterkunde in Antwerpen. Na omzwervingen in Londen en Parijs belandde ze als stagiaire op de kunstredactie van NRC Handelsblad. Daar stelt ze sinds 2011 dagelijks de Achterpagina samen. Verder schrijft ze freelance stukjes voor NRC en Knack over cultuur en het kleine nieuws dat andere redacties over het hoofd zien.

 

Sabeth bezocht het Musée du Fumeur, het rokersmuseum van Parijs. Ze schreef daarover Sigaretten zijn zóóóó jaren negentig. Haar tekst verscheen eerder in verkorte vorm in NRC-Handelsblad. Sabeth deed ook onderzoek naar eenzame inwoners van de drukke Franse hoofdstad. Naar aanleiding daarvan 9 tips tegen eenzaamheid in een miljoenenstad.

© Marianne Hommersom

Sulay Milayo Reval begon, na drie seizoenen debatteren in VARA's Jongeren Lagerhuis, te werken voor verschillende media. Zo presenteerde hij onder meer Overleven in Ontwikkelingslanden voor Teleac-Not en KRO's Puberruil XL. Op de radio verzorgde hij voor de NTR het programma DichtbijNederland. Hij schreef muziekrecensies voor het toenmalige Statemagazine.nl en CJP. Momenteel studeert hij Nederlands en Wijsbegeerte en concentreert hij zich op zijn schrijverschap.

© Sarah Vankersschaever

Marianne Hommersom (1983) studeerde fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent en Filmstudies en Visuele Cultuur aan de Universiteit Antwerpen. In de zomer van 2012 maakte ze een eerste fotoserie in Parijs: Scenes of Wonder - Paris.

 

Momenteel werkt ze voor het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en doet daar onder meer communicatie en productie voor het project citybooks. Daarnaast fotografeert ze voor zichzelf en voor anderen en stelt ze haar werk af en toe tentoon. Bekijk hier in de reeks portretten die ze van de deelnemers maakte in 2013, en van de deelnemers aan de residentie van 2012, 2014 en 2015.

Vertel het verder: