Religie en wetenschap: een onmogelijke combinatie

Datum 6 maart 2017

'Het geloof heeft ook het intellect nodig' - Manuele Kalsky.

Op 14 februari 2017 trapten we de reeks Made in Europe op gang. Van een erotische schrijfwedstrijd tot gesprekken over de toekomst van Europa, van Brussel tot reislust, van debatten tot live radio, acht weken lang toont deBuren zich van zijn kleurrijkste kant.

Het programma sluit aan op de nieuwe VPRO-serie Made in Europe, waarin auteur Dimitri Verhulst langs iconen uit de Europse cultuur reist. Nog tot en met 4 april 2017 elke zondag te zien op Canvas en NPO 2. Elke dinsdagavond na de uitzending pikt deBuren één icoon uit voor een verdiepend podiumprogramma.

 

Made in Europe #2: religie en wetenschap

Religie en wetenschap worden doorgaans als tegenpolen gezien: de een zou gebaseerd zijn op geloven, de ander op weten. Nietzsche zelf zag echter geen essentieel verschil tussen geloof en wetenschap, beide brachten ons volgens hem niet dichter bij de waarheid.

 

Hoe denken wetenschappers en filosofen daar nu over? Zijn geloof en wetenschap twee aparte werelden? Sven Speybrouck ging bij deBuren in gesprek met Gerrit Glas, hoogleraar Filosofie van de Neurowetenschappen aan de VU, kosmoloog en sterrenkundige Vincent Icke en theologe Manuela Kalsky.

'Het geloof heeft ook het intellect nodig' (Manuele Kalsky)

Canvas stuurde een reporter naar deBuren om de avond kernachtig samen te ballen in een scroll story. Lees, luister en kijk!

 

 

 

Meepraten? Ontdek het volledige programma en kom naar deBuren!