Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Odysseus achterna met deBuren en KVS

De voorstelling van Homeros' oerklassieker 'Odysseus' in de KVS begint nu aan haar eigen reis door de Lage Landen en deBuren reist mee in briefvorm!
Door deBuren op 7 feb 2017
Tekst
Literatuur & taal

De nieuwste Odysseusvoorstelling Odysseus. Een zwerver komt thuis staat onder de regie van Michael De Cock. Aanleiding voor de voorstelling is de nieuwe vertaling van Patrick Lateur, een vloeiende en toegankelijke tekst van 12 000 verzen met respect voor het origineel. Het verhaal telt 24 zangen, wat zich vertaalt in een 24 uur durende voorstelling, verspreid over drie dagen. Meer dan dertig topacteurs, waaronder Bruno van den Broecke en Frank Focketyn, en danseres Lisbeth Gruwez brengen het verhaal op de planken van de zwerver op drift, die op zoek is naar huis en onderweg af te rekenen krijgt met vrouwen, de zee en zelfs de goden. Het is een voorstelling die klassiek en tijdloos is, en tegelijkertijd brandend actueel dankzij de vluchtelingencrisis.

deBuren schrijft brieven aan een zwerver

De voorstelling ging in de KVS in première van 2 tot en met 4 februari 2017. Daarna trekt de voorstelling zelf op reis door de Lage Landen met haltes in Groningen (9-11 februari 2017), Rotterdam (16-18 februari 2017), Antwerpen (23-25 februari 2017) en Gent (16-18 maart 2017). Op 24 en 25 maart 2017 komt Odysseus terug thuis voor een tweedaagse marathonvoorstelling in de KVS in Brussel.

 

Waar de zwerver halt houdt tijdens zijn tocht, daar is deBuren te vinden. Met Ovidius in het achterhoofd die klassieke heldinnen gelijkaardige brieven liet schrijven, zoals Dido aan Aenaes en Penelope aan Odysseus, nodigde deBuren in elke stad een auteur uit om een brief te schrijven aan een geliefde die al veel te lang van huis is:

 

  • Heleen Debeuckelaere uit Brussel
  • Anneke Claus uit Groningen
  • Ester Naomi Perquin uit Rotterdam
  • Fatena Al-Ghorra uit Antwerpen
  • Alicja Gescinska uit Gent

 

De brieven reizen mee met de Odysseusvoorstelling in een minitentoonstelling en zullen achteraf ook online te lezen zijn.

 

Meer lezen?

 

Bij deBuren

Op 21 maart 2017 komt Alicja Gescinska (Wanderlust) ook langs bij deBuren om het over reislust te hebben in het kader van Made in Europe. Reserveer je plekje!

Vertel het verder: