Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Schrijfresidentie in Parijs van deBuren levert prikkelend werk

Afgelopen zaterdag stonden de schrijftalenten die afgelopen zomer met ons op schrijfresidentie gingen in Parijs, op het podium in Amsterdam. Een groot succes!
Door Marije Catsburg op 21 dec 2016
Nieuws
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
© Bart Grietens

Afgelopen zaterdag stonden de schrijftalenten die afgelopen zomer met ons op schrijfresidentie gingen in Parijs, op het podium in Amsterdam. Een groot succes! Schrijven Online was erbij en bracht verslag uit.


Het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren stuurt iedere zomer een groep jong (schrijf)talent naar Parijs voor een schrijfresidentie. Tijdens het evenement Mais Oui, Paris! op zaterdag 17 december werden de resultaten voorgedragen in een sfeervolle Franse setting. Schrijven Online was erbij.

De geur van kaas en rode wijn zorgt bij binnenkomst in De Brakke Grond, het Vlaamse Cultuurhuis in Amsterdam, al voor een typisch Franse ambiance. De auteurs, journalisten en kunstenaars die deze zomer Parijs in trokken voor inspiratie, tonen vanavond hun resultaten aan de wereld. Van poëzie tot korte verhalen en van cartoons tot audiogedichten.

 

Mais Oui, Paris!

De avond wordt geopend met gedichten van Linda Veldman, die speels met taal omgaat in een samensmelting van Engels, Nederlands en Duits. Zij wordt gevolgd door Emma Lesuis, die een sterke essay voordraagt over de rol van haar huidskleur en hoe zij hier mee om zou moeten gaan. Een serieus en actueel thema dat wordt gevolgd door een humoristisch kort verhaal van Jelko Arts, over drie hobbyisten die, na elkaar op een forum ontmoet te hebben, samen naar een beurs in Parijs afreizen. Verder geeft onder andere Tiemen Hiemstra een spoken word-performance, toont Anneleen Van Offel een visueel gedicht en draagt Davy Verbeke een brief aan een Parijse ambtenaar voor.

 

Schrijfresidentie deBuren

Al vijf jaar op rij gaat deBuren in de zomerperiode naar Parijs met een groep jonge schrijvers voor een prikkelende schrijfresidentie. De deelnemers worden door een jury geselecteerd, waarna zij twee weken verblijven in de Franse hoofdstad. Tijdens de residentie voeren zij twee schrijfopdrachten uit: één vrije en één opgelegde. Ter inspiratie kunnen zij niet alleen de stad verkennen, maar ook in gesprek met mensen uit de culturele wereld. In 2016 waren bijvoorbeeld schrijver Adriaan van Dis en Annette Portegies van Uitgeverij Querido mee.

Door Marije Catsburg,
redacteur bij Schrijven Online

 

Meer informatie over de schrijfresidentie van deBuren vindt je hier. Schrijfambities? Lees hier hoe je je kandidaat stelt voor de schrijfresidentie van 2017

 

 


Nood aan schrijftips? Abonneer je op Schrijven Magazine.

 

Vertel het verder: