Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Hoe gaat deBuren om met de deining rond het Pietenpact?

Het Pietenpact gaf aanleiding tot heel wat deining in Vlaanderen. Hoe gaat deBuren daar mee om? Directeur Wim Vanseveren verduidelijkt.
Door Wim Vanseveren op 17 nov 2016
Nieuws
Politiek & samenleving
Cultuurbeleid

Het Pietenpact gaf aanleiding tot heel wat deining in Vlaanderen. Hoe gaat deBuren daar mee om? Directeur Wim Vanseveren verduidelijkt.

 

deBuren is een Vlaams-Nederlands huis van debat. In Nederland voerde het NOS-journaal zaterdag de feestrijke intrede van Sinterklaas in Antwerpen terecht op als een voorbeeld van hoe het kan. En de gezaghebbende NRC prees het Pietenpact als voorbeeld voor hoe Nederland uit die al jaren aanslepende discussie kan komen. Daarnaast was er de gebruikelijke controverse.


In Vlaanderen was de tegenwind heel groot. Als huis van debat moet je daar tegen kunnen, maar er waren ook zeer persoonlijke beledigingen en zelfs bedreigingen. Om die reden hebben we de namen van de ondertekenaars, die bij ons bekend zijn, geanonimiseerd.


Onder het dunne laagje van het Pietenpact gaat kennelijk een grote ontevredenheid, zelfs woede schuil, die te maken heeft met heel andere thema's. Overigens zijn er ook veel duidelijke, maar gematigde reacties van mensen die oprecht bezorgd zijn om een Sinterklaasfeest dat hen zeer dierbaar is.


Met het Pietenpact hebben we bewust de veilige cocon van onze eigen debatzaal verlaten. We zijn onzacht in een -letterlijk- boze buitenwereld terecht gekomen. Dat zie ik echter als een opportuniteit om debatten te voeren over wat mensen deze dagen écht bezig houdt. We zullen dat doen op de wijze van deBuren: open, met alle relevante overtuigingen, oplossingsgericht. U zal dat al meteen zien in onze programmering in het volgende half jaar. Teken hier in op onze nieuwsbrief. We houden u op de hoogte.

 

Wim Vanseveren,
Directeur Vlaams-Nederlands Huis deBuren

 

 

Vertel het verder: