Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Eva Moeraert opnieuw in de prijzen | Korte Golf Radioprijs 2016

'Fris gewaagd is half gewonnen!'
Door deBuren op 14 okt 2016
Nieuws
Podium & muziek
Korte Golf

Fris gewaagd is half gewonnen! 'Ontroerend portret van een huwelijksleven onder het zwaard van Damocles'. Korte Golf bekroont voor de vierde keer op rij het beste ultrakorte radioverhaal. Eva Moeraert droeg met Stairway to Heaven, in boxershort de palm weg ... voor het tweede jaar op rij! Een delicaat gebalanceerd audiopareltje! Luister zelf maar!

© Nichon Glerum
 
 

'Er waren heel uiteenlopende en diverse inzendingen, een levendig koor aan stemmen en gevarieerde vormen. Dit toont aan dat radio zoveel meer is dan wat je dagelijks op de zender hoort.'

Wedstrijd voor de mooiste audioverhalen

Korte Golf  is een Vlaams-Nederlandse wedstrijd voor de mooiste radiodocumentaires en hoorspelen van drie minuten, georganiseerd door Grenzeloos Geluid, In the dark (BE), de Brakke Grond en deBuren met de steun van NPO. De opdracht dit jaar? Maak 3 minuten radio met (1) een slaapliedje, (2) een afgeluisterd gesprek en (3) een kledingstuk in de titel.

Op 2 oktober 2016 vond voor het vierde jaar op rij de finale van Korte Golf plaats in Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam, dit keer tijdens het groots audioverhalenfestival Oorzaken. De beste stukken waren die middag te horen en de jury maakte de winnaar bekend. De volle zaal luisteraars kon meestemmen voor de publieksprijs.

 

Winnaar Korte Golf 2016
Eva Moeraert | Stairway to Heaven, in boxershort
 

Eva Moeraert won (anoniem!) het tweede jaar op rij de juryprijs met haar inzending Stairway to Heaven, in boxershort. Volgens de jury was het een:

'Ontroerend portret van een huwelijksleven onder het zwaard van Damocles. Dit gaat over de draaglijke zwaarheid van het bestaan, waarin alle aspecten van het radiomaken samenkomen en één doel dienen. Zelfs de opgelegde beperkingen van de wedstrijd lijken natuurlijk op hun plek te vallen in een vanzelfsprekende montage. Met een delicaat evenwicht tussen pathetiek en lichtheid, het slaat naar geen enkele kant door. Heel smaakvol en knap gemaakt, zonder dat je de constructie hoort.'

 

Publiekslieveling
Anke Van Meer | Onder mijn jas

Deze Amélie Poulain van de radio laat het knetteren in het hoofd van de luisteraar. Het plezier van de maakster werkt aanstekelijk, dit is radio op z'n visueelst - een geslaagde manier om gedachtekronkels en een constante gedachtestroom over te brengen, een snedige montage die zelfs na een vijfde beluistering niet verveelt. Een lofzang op het vermoeden. (foto © Nichon Glerum)

 

Curatoren

Radiomakers en organisatoren van Luister in het duister Katharina Smets (BE) en Tjitske Mussche (NL) presenteerden de middag. Luister in het duister zijn avonden waarop bijzondere radiodocumentaires, hoorspelen en podcasts in intieme sfeer beluisterd worden.

TIP: Op zaterdag 19 november 2016 is er een Luister in het Duister (Luistervinken) in deBuren in Brussel tijdens het Zwijgstil luisterfestival.

Jury

De jury bestond uit Joris Vergeyle (radiomaker De ochtend - Radio 1), Ester Naomi Perquin (dichter, presentator Nooit meer Slapen) en Peter van de Witte (componist, deel van cabaretduo Droog Brood).

 


© Nichon Glerum

 

Het juryrapport was zo prachtig en to the point dat we jullie de drie andere stukken uit de shortlist niet willen onthouden:

 

Arie Visser - De dekmantel

De maker plaatst zichzelf helemaal op de achtergrond en schotelt de luisteraar een collage van geluidsfragmenten voor. Hij dwingt de luisteraar daarbij om zelf de conclusie te trekken van wat er verteld wordt. Een heel interessant experiment. Knap gemonteerd, intrigerend. Een deken van geluid waar je je in kan wentelen. De meest stijlvolle montage, en een prachtige puzzel die de luisteraar zelf uitdaagt. Non-fictie die klinkt als fictie, met materiaal dat door de constructie een urgentie krijgt.

 

 

Bart Vermeulen & Arnoud Rigter - Stilte-extremisten-sportsoksancties

Fictie op z'n best, gebruikmakend van de realiteit en met een sterk plot. Ook literair gezien heel goed geschreven. Verbeeldingskracht en absurditeit met het volle gebruik van de snelle route naar het oor en de suggestieve lading die daarbij hoort. Eén van de weinige inzendingen die enkel rijker wordt na het einde, en in je hoofd vanzelf verder speelt.

 


Joyce de Badts - Relatietherapie in babypyjama

Je krijgt net iets meer informatie dan je wil hebben, en dat maakt deze inzending zo sterk.
Het is herkenbaar, je wordt er in meegenomen en kunt daarna niet meer weg. Als er één inzending is die balanceert tussen intimiteit en ongemak, is het deze wel. Daarnaast is dit stuk ook nog grappig en gruwelijk tegelijk.

 


Download hier het volledige 
juryverslag.

 

Herbeluister Korte Golf door de jaren heen

 

Georganiseerd door:

 

Vertel het verder: