Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Atte Jongstra wint Constantijn Huygensprijs 2016

De Nederlandse schrijver Atte Jongstra ontvangt de prestigieuze prijs voor zijn 'eigenzinnige oeuvre'. Lees en beluister het stadsportret dat hij voor citybooks Venetië schreef.
Door deBuren op 28 sep 2016
Nieuws
Literatuur & taal

Gisteren maakte de Jan Campert-Stichting bekend wie dit jaar de Constantijn Huygensprijs wegkaapt. De Nederlandse schrijver Atte Jongstra ontvangt de prestigieuze prijs voor zijn hele oeuvre. 

In de woorden van de jury:

 

Atte Jongstra (Terwispel, 1956) beoefent de literatuur als een aanstekelijk en lichtvoetig spel van stijlen en vormen. Gedurende zijn dertigjarige schrijverschap bouwde hij een veelkleurig oeuvre op waarin de liefde voor archieven, lexica en encyclopedieën een constante is. In elk van zijn boeken treft het de lezer telkens weer hoe hij citaten, verwijzingen en fictie weet samen te brengen in een kunstig, vermakelijk en vaak tegendraads werk van de verbeelding. Met veel genoegen bekroont de jury dit eigenzinnige oeuvre met de Constantijn Huygensprijs 2016.

 

Juryleden zijn Erica van Boven, Jeroen Dera, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Jan de Roder, Carl De Strycker en Maria Vlaar. De prijs wordt uitgereikt op 22 januari 2016 in het Theater aan het Spui in Den Haag en bedraagt een som van 10.000 euro.

© Webwerkt

Met Jongstra naar Venetië!

 

deBuren is al sinds het eerste uur een fan van Atte Jongstra. De schrijver was al verschillende keren te gast in ons programma en we stuurden hem voor citybooks naar Genk & Hasselt en naar Venetië om een stadsportret te maken. Twee pareltjes uit onze schat aan stadsportretten, voorgelezen door de auteur zelf.

 

 

Lees of beluister het citybook van Atte Jongstra: 'De dood trekt van onderen op. Wandelingen in Venetië.

 

Benieuwd naar meer? Lees ook 'Bokrijk. Ademgebied'.

 

 

Vertel het verder: