Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De 5 tips voor jonge schrijvers van Annette Portegies (Uitgeverij Querido)

De grande dame van de uitgeverswereld, Annette Portegies, gaf de jonge schrijvers goede raad.
Door Annette Portegies op 14 jul 2016
Nieuws
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs

Gisteren, op 1 juli 2016, kwamen 18 jonge schrijftalenten aan in het statige huis van Stichting Biermans-Lapôtre in Parijs. Het studentenhuis is twee weken lang hun uitvalsbasis en schrijvershol.

 

Bij hun aankomst gingen ze in gesprek met Annette Portegies van Uitgeverij Querido. De uitgever nam hen mee naar de begindagen van de uitgeverij en achter de schermen van grote boekenbeurzen waar er duchtig om vertaalrechten gestreden wordt. Portegies en de jonge schrijvers praatten over modelcontracten, royalties en literaire agenten. Tot slot gaf de grande dame van de uitgeverswereld gaf ook goede raad. Lees hieronder haar vijf tips!

De Parijsresidenten 2016 met Annette Portegies (midden) © Marianne Hommersom

1. Schrijf je eerste boek alsof het je laatste is.
Schrijf het met de volledige inzet van al je talent. Het boek moet goed zijn, zéér goed zelfs, niet vanaf pakweg bladzijde 20, maar vanaf de allereerste zin. Wees kritisch op wat je schrijft - zelfkritiek is een onderschatte goede eigenschap - en geef je manuscript pas uit handen als je het gevoel hebt dat je het beste uit jezelf hebt gehaald.

 

2. Vestig de aandacht op jezelf.
Wie een uitgever zoekt, moet opvallen. Uitgeverijen ontvangen wekelijks tientallen ongevraagde manuscripten, en de tijd om die allemaal te lezen ontbreekt eenvoudigweg. Hoe goed je tekst ook is: mailen naar een algemeen uitgeverij-adres is zinloos. Zoek dus andere wegen: probeer te publiceren in (literaire) tijdschriften, volg een schrijfcursus of -opleiding bij een gerenommeerde docent, profileer je op de sociale media, probeer een plek te bemachtigen in de Parijs-residentie van DeBuren. Gun de uitgever het plezier van de illusie dat hij je zélf ontdekt heeft.

 

3. Luister naar je uitgever en redacteur (of meelezer) - maar niet altijd.
Een goede uitgever of redacteur (of meelezer) is in staat je met andere ogen naar je eigen tekst te laten kijken. Neem diens kritiek ter harte, neem diens wijzigingsvoorstellen serieus in overweging - maar durf ook eigenwijs te zijn. Het is jóúw boek, je bent zelf verantwoordelijk voor het resultaat.

 

4. Geloof in jezelf en je schrijverschap.
Niet elk boek wordt een bestseller. Sterker: veruit de meeste boeken worden geen bestseller. Zeker in ons taalgebied, dat klein is, kunnen maar zeer weinig schrijvers leven van de inkomsten uit de verkoop van hun boeken. Zorg er dus voor dat je niet afhankelijk bent van die inkomsten en raak niet gefrustreerd als je maar weinig lezers hebt. De motivatie om te blijven schrijven vind je niet bij anderen, maar in jezelf.

 

5. Voor schrijvers van non-fictie: schrijf je non-fictieboek alsof het een roman was
Uitgeverij Querido geeft ook verhalende non-fictie uit: boeken waarin niets verzonnen is maar die geschreven zijn door iemand die alle trucs van romanschrijvers en dichters inzet in zijn of haar verhaal. Stel dat je de geschiedenis die je vertelt als een roman zou schrijven, waar zou je beginnen? Bij het begin? Bij het dramatische dieptepunt?

Tiemen Hiemstra, Davy Verbeke, Hannah De Meyer, Lien Annicaert, Emma Lesuis en Pete Wu © Marianne Hommersom

Volgende week schuiven schrijver Adriaan van Dis, dichter Maud Vanhauwaert en Vlaams minister van cultuur Sven Gatz aan de dis aan. Benieuwd? Volg ons op Facebook, schrijf je in voor de nieuwsbrief of hou onze Parijspagina in de gaten.

 

 

Lees ook: Expo | Vijf jaar met schrijvers naar Parijs

Vertel het verder: