Schrijfresidentie | Met jonge schrijftalenten naar Parijs

Datum 9 juli 2016

Ook deze zomer stuurt deBuren 18 jonge wolven voor twee weken naar Parijs, waar ze twee teksten schrijven en in gesprek gaan met Annette Portegies, Maud Vanhauwaert, Adriaan van Dis en Sven Gatz.

© Marianne Hommersom

Ook deze zomer stuurt deBuren 18 jonge wolven voor twee weken naar Parijs. Het statige huis van Stichting Biermans-Lapôtre is hun uitvalsbasis en schrijvershol. De deelnemers schrijven er in opdracht van deBuren twee teksten en gaan er in gesprek met Annette Portegies (foto) van Uitgeverij Querido, schrijvers Maud Vanhauwaert en Adriaan van Dis, en op 9 juli met Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Vijf jaar schrijfresidentie Parijs

In 2012 organiseerde deBuren voor het eerst een residentieproject voor jonge schrijvers en kunstenaars. Stichting Biermans-Lapôtre in Parijs, Huis van de Belgische en Luxemburgse studenten in de Cité Universitaire, bood toen 15 kamers aan waar de deelnemers twee weken lang aan een opdracht werkten. deBuren kon ook in de daarop volgende jaren steeds op hun gastvrijheid rekenen. Sinds 2013 kregen we 20 kamers ter onzer beschikking. Vanaf dat jaar schreven de deelnemers twee teksten.

Elk jaar krijgen de deelnemers twee schrijfopdrachten mee. De artikels, reportages, kortverhalen en gedichten verschenen al in De Groene Amsterdammer, Trouw, NRC Handelsblad, De Morgen, Focus Knack, Das Magazin, rekto:verso, op hard//hoofd, de-gids.nl en natuurlijk ook op onze website. In het najaar treden ze in Antwerpen, Brussel en Amsterdam met hun teksten voor het voetlicht.

Tijdens hun verblijf gaan de jonge makers in gesprek met gerenommeerde gasten. We ontvingen:

Schrijvers Adriaan van Dis, David Van Reybrouck, Bart Van Loo en Maud Vanhauwaert, en journalist Ivan de Vadder  Mensen uit het literaire veld: uitgever Annette Portegies (Uitgeverij Querido) en Margot Dijkgraaf (cultureel ambassadeur en criticus) Politici: Sven Gatz (Vlaams minister van cultuur), Geert Bourgeois (Vlaams minister-president), Yves Leterme (Vlaams oud-minister-president), Erna Hennicot-Schoepges(voormalige minister van cultuur en ex-voorzitter van de Europese partij CSV) en Filip d'Havé (Vlaams vertegenwoordiger in Frankrijk).

 

Ondertussen stuurden we al 68 schrijfers en fotografen naar Parijs en deze zomer staan nog eens 18 mensen klaar om te vertrekken, goed voor een schat aan verhalen, gedichten en essays. Sommige deelnemers ken je misschien van de krant, de tv, de boekhandel, literaire tijdschriften, podia of prijzen. Meer weten? Parijsganger Helena de Groot maakte voor Radio 1 een reportage over de Parijsresidentie:

  Benieuwd naar de gesprekken en naar wat er uit de pennen vloeit? Volg ons van 1 t.e.m. 15 juli 2016 op Facebook of hou onze webpagina in de gaten!

 

 

 

 

Vragen?

Lotte Loncin | Communicatiemedewerker bij deBurenlotte@deburen.eu of +32 (0)479/549.548