Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Dorian van der Brempt wint de Grote Visser-Neerlandiaprijs

Dorian van der Brempt, voormalig directeur van deBuren, gaat als eerste met deĀ Grote Visser-Neerlandiaprijs aan de haal.
Door deBuren op 2 jun 2016
Nieuws
Cultuurbeleid

Het ANV roept de Grote Visser-Neerlandiaprijs in het leven. Die wordt vanaf 2016 jaarlijks uitgereikt aan 'een persoon of organisatie die op belangwekkende wijze heeft bijgedragen aan de Nederlands-Vlaamse samenwerking'. Dorian van der Brempt, voormalig directeur van deBuren, gaat als eerste met deze bekroning aan de haal.

Ik ben erg verrast en blij met de prijs. Ik hoop dat de samenwerking tussen Noord en Zuid stilaan een evidentie wordt. Kunstenaars hebben ruimte en tijd nodig. Nederland en Vlaanderen zijn rijk genoeg om hen die te geven en krijgen er ontzettend veel voor terug. Een land of een volk dat op kunst en cultuur bespaart en weinig respect voor kunstenaars toont zal stikken in weinig duurzame materiële compensaties. (Dorian van der Brempt)


De jury, bestaande uit Alexander Rinnooy Kan (voorzitter), Rik Van Cauwelaert en Ruth 
Joos, is van oordeel dat Dorian van der Brempt als directeur van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel een excellente bijdrage heeft geleverd aan de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking. Dorian van der Brempt werd voor deze prijs voorgedragen door Joop Daalmeijer, Jozef Deleu en Piet Menu. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro verbonden.

 

Uit de aanbeveling van Jozef Deleu:


'Samen met de collega's heb ik van nabij mee mogen maken hoe Dorian, met niet aflatend enthousiasme en grote openheid, het nieuwe huis wist uit te bouwen en ook in brede kring bekend te maken. Hij stimuleerde en ondersteunde ieder initiatief dat de verdieping en de internationale dimensie van de instelling bevorderde. Voor de kafkaiaanse problemen rond de materiële uitbouw van het Brusselse huis in de Leopoldstraat, bedacht hij adequate oplossingen. Voor gevoelige, politiek gekleurde problemen vond hij een uitweg. Dorian heeft in het voorbije decennium aangetoond dat een goede en concrete samenwerking gebaseerd is op wederzijds respect, oprechte generositeit en voortdurende aandacht voor kwaliteit.'

 

Proficiat,

Schrijf je in voor de prijsuitreiking dit najaar.

Vertel het verder: