Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Speech Battle 2016 | Finalist Robin Prinsen

'Ik sta hier, bijgestaan door mijn technologisch adviseurs en die van de strijdmacht, om een van de belangrijkste mededelingen te doen uit de menselijke geschiedenis. Gisterenavond rond 21:00 uur hebben officieren van het militaire ruimte-programma de bevindingen van SETI bevestigd: er is intelligent leven in de ruimte.'
Door Robin Prinsen op 3 mei 2016
Tekst
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Speech Battle

Met deze speech behaalde Robin Prinsen tijdens de Speech Battle de tweede plek.

De vierde editie van de Speech Battle werd georganiseerd in samenwerking met Beursschouwburg, Speech!, FINN en Renée Broekmeulen in het Beurskafee op 28 april 2016. De opdracht was: 'Er is intelligent buitenaards leven ontdekt! De Amerikaanse president Barack Obama stuurt een missie uit om kennis te maken. Schrijf zijn speech.'

 

De jury selecteerde drie finalisten; hun speeches werden voorgelezen door acteur Mandela Wee Wee waarna het publiek bepaalde wie de beste speech had geschreven.

 

Lees hier de speech voor Barack Obama door Robin Prinsen

 

 

My fellow citizens of the world,

 

Ik sta hier, bijgestaan door mijn technologisch adviseurs en die van de strijdmacht, om een van de belangrijkste mededelingen te doen uit de menselijke geschiedenis. Gisterenavond rond 21:00 uur hebben officieren van het militaire ruimte-programma de bevindingen van SETI bevestigd: er is intelligent leven in de ruimte.

 

Communicatie-officieren van beide programma's hebben berichten ontvangen van een nog ongeïdentificeerd vliegend object aan de rand van ons zonnestelsel. De ontvangen berichten zijn in een taal die op onze planeet niet voorkomt. Op dit moment werken de beste linguïsten van de wereld er aan om deze eerste boodschap van ander intelligent leven te vertalen en aan ons te brengen, en om zo snel mogelijk een antwoord te sturen.

 

Over het vliegende object zal NASA later op de dag een uitgebreidere briefing geven. Op dit moment kan ik u vertellen dat het ontwerp van het schip complexer is dan alles dat wij, als menselijk ras, tot nog toe hebben ontworpen. NASA zal u meer over de grootte en constructie vertellen.

 

Dit is de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat er een direct contact is met een buitenaardse, intelligente vorm van leven. Waar ik het met u over wil hebben is wat dit betekent voor ons als mensen, en voor ons als planeet. Wij zijn zo gewend geraakt aan het idee van alleen zijn. Het idee van ‘ons universum'.

 

Wij zijn ons monopolie op intelligent leven kwijt. Wij zijn niet meer alleen. En dat betekent dat wij zullen moeten leren delen. Alles wat wij ons als ras vanzelfsprekend hebben toegeëigend: ons geloof dat wij, als enige, bovenaan de voedselketen staan. Het idee dat alles dat wij bemachtigen per definitie van ons is. Wij zullen, als menselijk ras, een enorme inspanning moeten leveren.

Het betekent dat wij als planeet samen moeten komen. Want dit gaat Brazilianen net zo goed aan als Amerikanen, Fransen, Chinezen, Australiërs. Wij zullen niet alleen samen moeten werken als acht grote landen, twintig belangrijke economieën, 193 Verenigde Naties. Wij zullen als één wereld bijeen moeten komen om dit nieuwe, onbekende leven te verwelkomen.

 

Of, te verjagen.

 

Want het betekent ook dat wij bereid moeten zijn om het leven zoals wij dat kennen te verdedigen. Er zullen mensen zijn die zeggen dat we ze moeten verwelkomen. Tegen hen zeg ik: ja. Ja, we moeten ze verwelkomen. Met onze armen open. Én onze ogen open. Vriendelijk, maar waakzaam. Ik sta hier niet om oorlog te prediken, maar prudentie en behoedzaamheid. Het is om deze redenen dat ik de Amerikaanse luchtmacht heb gemobiliseerd. Wij zijn, inderdaad, in een status van de hoogste paraatheid. Maar wij verwachten geen aanval.

 

Dit is dan ook een oproep tot kalmte. Wij verkeren in een staat van onzekerheid en ik begrijp uw angst. Maar angst is nooit een excuus om in het wilde weg om u heen te slaan. De berichten van rellen op de straat en de oproepen tot discriminatie zijn schokkend. Dit zijn tactieken van mensen zonder geweten. Zij willen uw angst misbruiken voor hun eigen doeleinden: het kweken van haat.

 

Sluit uw oren voor deze hatelijk berichten en open uw ogen voor wat er werkelijk speelt. Vraag uw buurman waarom hij plotseling zo boos is op de wereld. Angst. Vraag uw vriend, vriendin, zoon, moeder, waarom zij zo vervuld zijn van haat. Angst.

 

Dit is een oproep tot kalmte en compassie. Sluit uw oren en open uw armen. Wij staan sterker als land wanneer wij onze naaste buren kunnen bijstaan. Wij staan sterker als planeet, als mensen, wanneer wij eenduidig kunnen zeggen: welkom.

 

Slaat uw handen ineen en richt uw ogen op de hemel. Wat de volgende dagen ook moge brengen, het is duidelijk dat wij aan de vooravond van geschiedenis staan. Door deze vreemdelingen te ontmoeten, zullen wij vragen beantwoorden waarvan we niet eens wisten dat we ze hadden. De geheimen van het universum staan op onze stoep. En het enige dat wij hoeven te doen is de deur te openen.

 

Dit soort nieuwe ontdekkingen, zeker zo onverwachts, kunnen beangstigend zijn. Dus het is niet verbazend dat er diegenen zijn die zouden willen dat wij de deur gesloten houden. Maar hoe graag we het ook zouden willen, dit is een uitdaging die wij niet uit de weg kunnen gaan. Gelukkig is dat ook niet wat wij, als mensen, doen. Wij zijn nieuwsgierig en streven altijd naar vooruitgang. Wij zullen elk obstakel, elke hindernis overwinnen om te komen waar wij willen zijn.

 

De uitdagingen die wij de komende dagen aangaan zijn wezenlijk. Ze zijn echt en ze zijn dichtbij. Maar we zullen ze aangaan. Samen. Ik sta hier niet als vertegenwoordiger van een land. Ik sta hier voor u, als één van de vertegenwoordigers van een hele planeet, één bevolking. En ik roep u op om naast mij te komen staan. Alleen dan kunnen we deze uitdaging aangaan. Samen, als één wereld.

Bewoners van de Aarde. Laat ons tijdens deze onzekere tijden de handen ineenslaan en kracht halen uit wat wij gemeen hebben. Laten wij onze gezamenlijk blik richten op de horizon en de onzekere storm samen doorstaan. Laten we er voor zorgen dat de kinderen van onze kinderen, en de generaties die volgen, terugkijken op dit cruciale moment in de geschiedenis met trots. En laten we er voor zorgen dat wij met opgeheven hoofd kunnen vertellen hoe wij, de mens, onze plek in ‘ons universum' opnieuw hebben verdiend.

 

Dank u.

 

God bless you and God bless the united citizens of the world.

 

 

 

 

Vertel het verder: