Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Speech Battle 2016 | Finalist Rik Moors

'Elke man, elke vrouw en elk kind ter wereld heeft op een onbewaakt moment op een heldere, stille nacht het wolkeloze donkere firmament aanschouwd, en de angstige, hoopvolle, eenzame vraag - die zelfs onze verste voorouders moet hebben geteisterd - gesteld: zijn wij alleen?'
Door Rik Moors op 3 mei 2016
Tekst
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Speech Battle

Met deze speech behaalde Rik Moors tijdens de Speech Battle de derde plek.

De vierde editie van de Speech Battle werd georganiseerd in samenwerking met Beursschouwburg, Speech!, FINN en Renée Broekmeulen in het Beurskafee op 28 april 2016. De opdracht was: 'Er is intelligent buitenaards leven ontdekt! De Amerikaanse president Barack Obama stuurt een missie uit om kennis te maken. Schrijf zijn speech.'

 

De jury selecteerde drie finalisten; hun speeches werden voorgelezen door acteur Mandela Wee Wee waarna het publiek bepaalde wie de beste speech had geschreven.

 

 

Lees hier de speech voor Barack Obama door Rik Moors

 

 

Ik sta hier vandaag, niet als President van de Verenigde Staten; niet als leider van de Vrije Wereld; niet als Amerikaan. Vandaag spreek ik tot iedereen op Aarde - als lid van het menselijk ras.

Sinds mensenheugenis heeft Homo Sapiens zijn blik hemelwaarts gericht.

 

Elke man, elke vrouw en elk kind ter wereld heeft op een onbewaakt moment op een heldere, stille nacht het wolkeloze donkere firmanent aanschouwd, en de angstige, hoopvolle, eenzame vraag - die zelfs onze verste voorouders moet hebben geteisterd - gesteld: zijn wij alleen?

 

Na millennia van spanningsvolle speculatie en decennia intensieve menselijke ruimte-exploratie is er eindelijk een definitief antwoord op De Vraag.

 

Er is leven buiten de Aarde. En het is intelligent ... Zeer intelligent ...

 

Dankzij een zeer getalenteerd en hardwerkend internationaal team van Aardse wetenschappers, onder leiding van NASA, heb ik eerder vandaag beelden kunnen zien van deze planeet - de planeet Tartarus in ons eigen Melkwegstelsel.

 

Deze foto's laten nog veel aan de verbeelding over, maar dit is zeker: er is een atmosfeer, er is zuurstof, er is water. De bewoonde oppervlakte van deze planeet is onmiskenbaar getekend door talloze onnatuurlijke structuren. Miljoenen gefabriceerde satellieten zwermen om de planeet, en om de ster waarrond Tartarus zijn baan heeft gevonden. Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met een extreem geavanceerde beschaving. Vele malen geavanceerder dan enige Aardse beschaving ...

 

Onze zuster-planeet bevindt zich op een afstand van minder dan twaalf lichtjaren van dit podium, alléén in een baan om een enkele kleine Rode Dwerg. Tartarus is twee maal zo groot als de Aarde, en tienmaal zo zwaar. Net als onze eigen maan om de Aarde, begeeft de planeet zich in een gebonden rotatie; één kant in permanente duisternis, één kant is constant belicht.

 

Deze ontdekking is slechts de eerste stap in een groots menselijk avontuur in een wonderlijke nieuwe werkelijkheid.

 

Kunnen wij leren van deze buitengewone buitenaardse wezens? Is dit het begin van een vreedzame intergalactische samenwerking? Zal de mensheid nu meer verbondenheid voelen, in een minder eenzaam heelal?

 

Het antwoord op al deze vragen is helder: nee!

 

Alles wat wij hebben geleerd op Aarde over intelligent leven in het universum leidt tot slechts één mogelijke conclusie: we bevinden ons op een gevaarlijk kruispunt.

Tartarus beschikt overduidelijk over vergevorderde technologie. Tartarus heeft nooit contact gemaakt met onze Aarde, en Tartarus is bevolkt door onmenselijke wezens. Het is duidelijk: deze aggressieve planeet beschikt over massavernietigingswapens, en vormt een imminente dreiging.

 

Kiezen we voor overwinning, of kiezen we voor slavernij? Kiezen we voor overleving, of kiezen we voor de totale vernietiging van onze menselijke beschaving?

 

Er zijn aardbewoners die deze visie zullen zien als pessimistisch; die hopen op een wijze, vredelievende buitenaardse bevolking die ons zal leiden naar een nieuwe eeuw van harmonie. Er zullen mensen zijn die de strijd met een technologisch superieure wereld zien als gedoemd, en die klaar zijn voor eeuwige onderdanigheid.

 

Ik zal niet toestaan dat de wereld het pad van de naïviteit of de weg van het fatalisme bewandelt. Nooit zal ik een menselijk leven durven te riskeren door een onbekende dreiging te onderschatten, of een onmenselijke intelligentie te vertrouwen.

 

De mensheid is tot veel verschrikkingen in staat: de langzame vernietiging van onze eigen Aarde, eindeloze onderlinge conflicten, de onderdrukking van gehele samenlevingen en bevolkingsgroepen, de ontwikkeling van kernwapens en andere massavernietigingstechnologie ... Sommigen zullen dit zien als zwaktes; vandaag zie ik het als kracht.

 

Nooit zullen wij toestaan dat een buitenaards ras ons onderwerpt. Vol determinatie en met het uiterste vertrouwen in de kracht van de mensheid om zich te verenigen tegen deze onmenselijke dreiging spreek ik tot u, de bewoner van deze blauwe stip die wij Thuis noemen: de tijd voor actie is vandaag.

 

Als mens, als President van Amerika, en als leider van de Vrije Wereld, kan ik niet toestaan dat deze buitenaardse dreiging, de grootste dreiging in de geschiedenis van de Aarde, volhardt. Met iedere seconde groeit de kans op een plotselinge aanval, en onder de schaduw van deze grootmacht kennen we geen vrede, maar alleen angst.

 

Tartarus is een rijke planeet; een planeet vol waardevolle technologie, grondstoffen, en ongekende mogelijkheden voor de mensheid om zichzelf een nieuwe toekomst toe te eigenen. Eenmaal bevrijd van de onmenselijke intelligentie die deze rijkdom gegijzeld heeft, zal de mensheid in deze schatten kunnen delen - in vrede en in vrijheid. De overwinning op Tartarus is de logische volgende stap in de immer opwaartse mars van de menselijke beschaving.

 

Een makkelijke strijd zal het niet zijn; maar in de woorden van mijn profetische voorganger President John F. Kennedy, op de vooravond van de succesvolle overwinning op de maan: we kiezen er niet voor om deze strijd aan te gaan omdat het makkelijk is, maar omdat het moeilijk is; dit doel zal de mensheid eindelijk samen brengen, en het beste in ons naar boven halen. Het is een uitdaging die we durven te accepteren, één die we niet mogen uitstellen, en één die we zullen overwinnen.

Gisteren waanden wij ons alleen in het heelal. Met de gezamenlijke kennis en kracht van de volledige mensheid zetten wij koers naar een toekomst waarin de mens - sterker, vrediger, en welvarender dan ooit tevoren - wederom als rechtmatige alleenheerser van het heelal herrijst.

 

God bless humanity

 

 

 

Vertel het verder: