Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Podcasts | filosofische lezingenreeks 'Pijn en Plezier van het Politieke Dier' bij Het zoekend hert

Wat kan de filosofie ons leren over de politieke werkelijkheid van nu?
Door deBuren op 1 apr 2016
Podcast
Filosofie & religie

Wat kan de filosofie ons leren over de politieke werkelijkheid van nu? Josine Block, Tinneke Beeckman, Frank Ankersmit, Ronald Tinnevelt, Bleri Lleshi en Manu Claeys kwamen naar Het zoekend hert in Berchem om deze discussie aan te gaan. 

In 2015 organiseerden filosofiehuis Het zoekend hert en deBuren een totaalproject over drang en dynamiek in het politieke denken en handelen. Het project bestond uit onder andere een lezingencyclus van prominente politieke denkers uit de Lage Landen.

 

 

De reeks begon met een lezing van Josine Block (Universiteit Utrecht). Zij ging, toepasselijk genoeg, terug naar het begin van de Westerse politieke filosofie, en sprak over het 'politieke dier' van Aristoteles en diens verhouding met burgerschap in het oude Athene.

 

Tinneke Beeckman sprak vervolgens over een van de meest controversiële politieke denkers van het Westen: Niccolò Machiavelli, de auteur van Il Principe en Verhandelingen over Livius. Beeckman bespreekt zijn bewogen leven als diplomaat en reiziger, zijn ideeën en zijn invloed.

 

Befaamd historicus Frank Ankersmit oriënteerde zich vanuit één van de van de meest invloedrijke denkers van de laatste eeuw, de Duitse socioloog en filosoof Jürgen Habermas. In zijn lezing besprak hij het veranderende denken over soevereiniteit en de terugkeer van het feodalisme.

 

De lezing van Ronald Tinnevelt (Radboud Universiteit) ging over Martha Nussbaum en haar claim dat emoties een onlosmakelijke rol spelen in politiek denken en de politieke praktijk.

Als laatste kwamen filosoof, activist en DJ Bleri Lleshi & Manu Claeys (filosoof en essayist) naar Berchem om te spreken over hun ervaringen met activisme en hun visie op de toekomst van de politieke werkelijkheid.

Van de lezingen van Wessel Krul en Hans Achterhuis is geen audio beschikbaar. Van deze en ook de andere vermelde lezingen werden wel verslagen gepubliceerd in het trimestrieel tijdschrift van Het zoekend hert.

 

 

In Het zoekend hert loopt momenteel de lezingenreeks 'Denkers van de Radicale Ommekeer'.

www.hetzoekendhert.be

 

 

Vertel het verder: