Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Millenium Festival presenteert Nederlandse selectie

Millenium, het internationale documentairefestival in Brussel, presenteert ook dit jaar films 'that tackle the important issues of this millennium'. Van 18 tot en met 27 maart 2016 krijg je sterke docu's voorgeschoteld. Ook Nederlandse documentaires krijgen een plaats in het programma!
Door deBuren op 14 mrt 2016
Nieuws
Politiek & samenleving

Millenium, een internationaal documentairefestival in Brussel, presenteert ook dit jaar films 'that tackle the important issues of this millennium'. Van 18 tot en met 27 maart 2016 kun je in Brussel sterke docu's bekijken en masterclasses volgen. Ook Nederlandse documentaires krijgen een plaats in het programma!


A Family Affair

Een film van Tom Fassaert 
25.03.16 | 20:45 | Galeries

Op zijn 30e verjaardag ontvangt Tom Fassaert een mysterieuze uitnodiging van zijn 95-jarige grootmoeder, Marianne, om haar op te komen zoeken in Zuid-Afrika. Op dat moment kent hij enkel de mythen en voornamelijk negatieve verhalen over haar die zijn vader hem verteld heeft. Zij was een femme fatale die ontelbare mannen heeft gehad, een beroemd model in the jaren '50 en een moeder die haar kinderen op jonge leeftijd achterliet in een weeshuis. Fassaert besluit om haar uitnodiging te aanvaarden, Maar wanneer zijn grootmoeder een onverwachte bekentenis doet, wordt zijn onderneming stukken ingewikkelder dan hij zich ooit had kunnen inbeelden.

Tom Fassaert (Naarden, 1979) groeide op in Nederland en Zuid-Afrika, waar een initiële interesse in zowel fotografie als muziek zich ontwikkelde in een passie voor film. In 2006 studeerde hij af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met de documentaire genaamd Doel Leeft, die werd genomineerd voor de Tuschinski Film Award. Zijn feature length debuut, De Engel van Doel had zijn première op het Berlin International Film Festival en is vervolgens op meer dan veertig film festivals wereldwijd vertoond. Daarnaast heeft de film verschillende internationale prijzen gewonnen. Naast het maken van documentaires, doceert Tom Fassaert regelmatig op filmscholen en voor de IDFA Mediafonds  

Met A Family Affair werd het IDFA 2015 geopend. De film won de Special Jury Award gewonnen tijdens het festival. Fassaert ontving voor deze film ook de Prins Bernard Cultuur Fonds Documentaire Award

 

 

A Haunting History

Een film van Ilse & Femke van Velzen
22.03.16 | 21:15 | Galeries

Anuol Deng is een pas afgestudeerde advocaat die na zijn studietijd in Engeland terugkeert naar Zuid-Soedan met de hoop om zijn land opnieuw op te bouwen nadat het onafhankelijk is geworden. Echter, zich aanpassen aan het leven en werken in zijn thuisland zorgt voor meer uitdagingen dan hij zich voor mogelijk had kunnen houden. Wanneer er opnieuw een burgeroorlog uitbreekt, wordt hij gedwongen te vluchten voor dezelfde kogels als voor welke hij vluchtte als klein jongetje. Geschiedenis herhaalt zichzelf en het gewelddadige verleden van zijn thuisland achtervolgt hem. Zal Anuol in staat zijn om deze moeilijkheden te trotseren en zich te verenigen met zijn verleden?

A Haunting History from Collection Millenium on Vimeo.

Ilse en Femke van Velzen zijn internationaal bekende filmmakers die reeds vele prijzen hebben gewonnen voor hun werk. De tweelingzussen brengen onrecht aan het licht en geven onderdrukte mensen een stem via hun werk. Sinds 2002 regisseren en produceren ze onafhankelijk documentaires onder de naam IFPRODUCTIONS, waarbij ze een unieke mix van cinematografische stijl met een journalistieke draai toepassen.

Ze hebben zeven jaar in Congo gewerkt voor het maken van Fighting the Silence, een film over de gevolgen voor slachtoffers van verkrachting, evenals Weapon of War, die bekentenissen over verkrachtingen door rebellen en het leger toont. Justice For Sale, hun meer recente film, kwam als logisch vervolg in deze serie.

 

A Goat for a Vote

Een film van Jeroen van Velzen
20.03.16 | 17:30 | Galeries

In het dorp Kilifi, voeren drie jonge kandidaten campagne om tot leider van hun school te worden verkozen. Magdalene wil bewijzen dat vrouwen een verschil kunnen maken in een omgeving die gedomineerd en gecorrumpeerd wordt door mannen. Harry komt uit een zeer arme familie en hij weet dat winnen hem kan voorzien van een uitweg. Said is vindingrijk en heeft een betoverende glimlach. Wie heeft de meeste kans om te winnen?

A Goat for a Vote - official trailer from eenvandejongens on Vimeo.

Jeroen van Velzen (1979, Heerlen) verhuisde naar het buitenland toen hij twee jaar was. Hij woonde onder andere in Kenia, India en Zuid-Afrika. Na de middelbare school in Engeland en zijn oriëntatie-jaar op het Brighton College of Technology (Fine Art), volgde hij een studie documentaire regie op de Nederlandse Film en Televisie Academie. In zijn derde jaar maakte hij de kortfilm Drie duizend meter boven de wolken (2008) over zijn autistische broer Erik. In 2009 studeerde hij af met de film BABA, een documentaire over een oude man in India die samen met zijn jongere broer een uitputtende pelgrimstocht onderneemt. Wavumb (2012) was Jeroens eerde feature length documentaire die wereldwijd vertoond is en verschillende prijzen heeft gewonnen. Een van deze prijzen is voor Best New Director van het Tribeca Film Festival.

 

Benieuwd?  Surf naar www.festivalmillenium.org voor het volledige programma

 

 

 

 

Vertel het verder: