Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Europe by people officieel geopend

Op 4 januari opende Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in Amsterdam Europe by people, het cultuurprogramma van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Ook in Brussel staan heel wat activiteiten gepland en uiteraard is deBuren daarbij een belangrijke partner.
Door deBuren op 8 jan 2016
Nieuws
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis


Sinds 1 januari is Nederland voor zes maanden voorzitter van de EU. Op maandagmiddag 4 januari opende Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in Amsterdam Europe by people, het officiële cultuurprogramma van h
et voorzitterschap (foto). 

Ook in Brussel staan heel wat activiteiten gepland en uiteraard is deBuren daarbij een belangrijke partner. Zo werken we mee aan een randprogramma bij twee tentoonstellingen in BOZAR, zijn we medeorganisator van een fotografietentoonstelling van FOAM, plannen we een tweetal debatten rond de European Urban Agenda en presenteren we enkele programma's in het kader van het Jheronimus Bosch 500-jaar.

Tentoonstellingen in Brussel & randprogramma

Op 24 februari openen in BOZAR drie tentoonstellingen. Naast een tentoonstelling over De Stijl en Theo van Doesburg en een expositie van tekeningen en etsen van Rembrandt is er de tentoonstelling New Narratives for Europe, die aansluit bij het gelijknamige programma van de Europese Commissie.

Naar aanleiding van de tentoonstelling over De Stijl organiseert deBuren samen met BOZAR en Uitgeverij Het Balanseer op 8 maart Rrrom - Theo van Doesburg revisited: een dadaïstische multimediale soirée waar het poëtische oeuvre van Van Doesburgs alter ego I.K. Bonset centraal zal staan.

Onderdeel van de tentoonstelling New Narratives for Europe is een project van Architectenbureau XML en het Sandberg Instituut, getiteld Designing Democracy. In dit programma, dat zich in BOZAR vertaalt in een expositie, onderzoeken studenten nieuwe toekomstperspectieven voor de democratie door vanuit kunst en architectuur op zoek te gaan naar nieuwe collectieve structuren voor dialoog en debat. Hierbij aansluitend organiseren deBuren en BOZAR op 11 mei een debat over de vormgeving van de democratie van de toekomst waarbij revolutionair jong geweld het mag opnemen tegen gevestigde waarden. Het programma wordt later bekendgemaakt op deze site.

In samenwerking met o.a. BesteBuren komt er ook een tentoonstelling van jonge fotografen naar Brussel. De tentoonstelling is getiteld FOAM Talent 2015 en wordt samengesteld door het FOAM, het Fotografiemuseum Amsterdam. De expo is van 19 maart tot 15 april te zien in De Markten in Brussel.

 

Debatten rond de Europese Agenda Stad

Innovatieve samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse steden

De Europese Commissie wil als onderdeel van het Europese integratiebeleid de banden tussen de steden aanhalen. De Europese Agenda Stad (EU Urban Agenda) ondersteunt die missie door partnerschappen tussen steden te stimuleren. Daarbij richt de Commissie zich op stedelijke thema's met een Europese dimensie zoals energie, werkgelegenheid of innovatie. Tijdens het EU-voorzitterschap wil Nederland de Agenda lanceren. Met dit doel vinden in Amsterdam diverse internationale besprekingen en conferenties plaats, culminerend in de Verklaring van Amsterdam op 30 mei 2016.

Bij deBuren loopt sinds jaar en dag stad en stedelijkheid als een rode draad door de programmering. Daarom grijpen wij de gelegenheid aan om te onderzoeken welke kansen de Europese Agenda Stad biedt tot meer samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse steden en vooral hoe die samenwerking ervoor kan zorgen dat we samen sterker staan in Europa, ook op cultureel gebied. Over dit onderwerp organiseren we dit voorjaar één debat in Amsterdam en één in Brussel. Meer informatie volgt op deze website.

 

Jheronimus Bosch 500

In 2016 is het vijfhonderd jaar geleden dat Nederlands beroemdste middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch, alias 'den duvelmakere', overleed. Het werk van de legendarische kunstenaar wordt uitgebreid gevierd met een veelzijdig internationaal programma: tentoonstellingen, lezingen, concerten, theatervoorstellingen en speciale boekuitgaven eren de meester. Ook in Brussel eren we Bosch met drie activiteiten rondom het drieluik 'De Tuin der Lusten': een lezing door Herman Pleij (in de reeks Cook & Look) en een concert door Capella Pratensis. Alle activiteiten worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Stichting Bosch Y Bosco en de Nederlandse Ambassade.

 

Het festival van de Lage Landen

Op 28 en 29 mei zwaaien twee pop- en rocktempels de deuren open voor elkaars muzikaal talent: Ancienne Belgique in Brussel en De Melkweg in Amsterdam. Samen selecteren ze een fors programma aan bands uit Nederland die zich presenteren in Ancienne Belgique. Omgekeerd zal een selectie acts uit België de Melkweg aandoen. Eén van de artiesten die in AB op het podium staat is Billie Rodney. Op 26 mei geeft ze bij deBuren een intiem acoustisch lunchconcert, als onderdeel van de reeks deBuren hebben Oren.

>> Meer info over Europe by people en het volledige programma, zie www.europebypeople.nl

 

 

Vertel het verder: