Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Een gemiste kans? | Drie historische vragen

In 2015 trok deBuren de Lage Landen door met de vraag: wat als Nederland en België in 1830 samen waren gebleven? We vroegen het aan kunstenaars, opiniemakers en burgemeesters. Nu is het tijd om de balans op te maken. Wat hebben we geleerd van deze grootschalige historische oefening? 
Door deBuren op 19 jan 2016
Tekst
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis
Een gemiste kans


In 2015 trok deBuren de Lage Landen door met de vraag: wat als Nederland en België in 1830 samen waren gebleven? We vroegen het aan kunstenaars, opiniemakers en burgemeesters. Nu is het tijd om de balans op te maken.
Wat hebben we geleerd van deze grootschalige historische oefening?Wat als? Drie historische vragen

We puren drie prangende vragen uit onze grootse denkoefening en leggen die voor aan kenners. Ze praten erover met Marc Reynebeau. We grijpen ook terug naar wat onze gasten er eerder in de reeks over zeiden. Door wie laat u zich overtuigen? U stemt!

 

1. Had de Eerste Wereldoorlog vermeden kunnen worden?

Met: Geert Buelens (hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de universiteit van Utrecht), Samuël Kruizinga (docent Nieuwste Geschiedenis aan de universiteit van Amsterdam), Matthijs de Ridder (schrijver en literatuurcriticus) en Antoon Vrints (professor Sociale Geschiedenis aan de universiteit van Gent).

 

2. Welke regio zou economisch en cultureel dominant zijn geweest? Holland of Brabant?

Met: Piet de Rooij (emeritus hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam), Gita Deneckere (hoogleraar Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Gent), Marita Mathijsen (emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam) en Piet Menu (voormalig directeur van de Brakke Grond en artistiek directeur bij Het Zuidelijk Toneel)

 

3. Is de scheiding tussen de Nederlanden een gemiste kans?


Met: Bert Kruismans (auteur en stand up-comedian), Marita Mathijsen (emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam), Christiaan Weijts (auteur) en Sarah Moeremans (regisseur)

 


Op 27 januari 2016 in Amsterdam
| Op 4 februari in Brussel


Vertel het verder: