Het beste van afgelopen jaar

Datum 22 december 2015

Je kunt niet overal tegelijk zijn. Geen nood, je krijgt een herkansing. Herbeluister onze topavonden! Een debat over een kortere werkweek, een gesprek over de financiële crisis, een intrigerend stuk geschiedenis, schitterende radioverhalen en meer. Hier haal je verloren tijd in!

Je kunt niet overal tegelijk zijn. Geen nood, je krijgt een herkansing. Herbeluister enkele sterke debatten, prikkelende radioverhalen en historische oefeningen.

 

Een gemiste kans?

deBuren trok de Lage Landen door met de vraag: wat als Nederland en België in 1830 samen waren gebleven? Tijdens deze grootschalige historische oefening verzamelden we antwoorden van kunstenaars, opiniemakers en burgemeesters uit heel Vlaanderen en Nederland. Een geslaagd experiment!

Begin 2016 sluiten we de reeks af in Amsterdam en Brussel.

  De welvaartsstaat | Dave Sinardet (VUB)

In 1945 leidde het saamhorigheidsgevoel dat tijdens de twee wereldoorlogen ontstaan was, tot het ontstaan van een nieuw sociaal ideaal. Professor Politieke Wetenschappen Dave Sinardet (VUB) toont wat de geschiedenis ons leert over het voortbestaan van de welvaartsstaat in België, Nederland en Europa.

De kortere werkweek | Debat 

Wat als we allemaal minder zouden werken? Een debat met voorstander Riet Ory (Femma), tegenstander Jan Denys (arbeidsmarktdeskundige, Randstad) en arbeidsdeskundige Paul de Beer (UvA, AIAS). Michaël Van Droogenbroeck (VRT) modereert.

 

Joris Luyendijk | Op zoek naar de oorsprong van de financiële crisis

Journalist en antropoloog Joris Luyendijk ging op zoek naar de oorsprong van de financiële crisis. Dit kan niet waar zijn is het verslag van dit onderzoek en de conclusie is ontnuchterend: de huidige crisis is slechts het begin. 'Het financiële systeem is verziekt van binnenuit en hebzucht is het probleem niet!' Wat dan wel het probleem is verneemt u in zijn gesprek met financieel-economisch journalist Piet Depuydt .

  Mais oui, Paris! 2015 

Ook deze zomer stuurden we jong schrijftalent naar Parijs. We gaven: een bed en twee weken de tijd. We kregen: van iedereen twee sterke teksten. In de herfst brachten de jonge schrijvers, dichters, journalisten, radiomakers en fotografen hun ervaringen en inzichten voor het voetlicht bij deBuren! Herbeluister de avond!

Op 30 januari is dit bonte groepje te gast bij de Brakke Grond in Amsterdam

Benieuwd naar wat in Parijs uit de pen droop? Beluister hier de teksten die dit najaar op de planken gebracht werden.

IM | Youp van 't Hek, Martin Heylen, Dorian van der Brempt en Guido Belcanto

Gastvrouw Anna Luyten polst bij een centrale gast hoe hij of zij herdacht wil worden tijdens een intiem doch publiek gesprek. Wie zijn je naasten? Wat is echt belangrijk in je leven? De middagen monden uit in een gesproken biografie van een interessant mens met een bijzondere levensloop.

Benieuwd naar wat onze gasten nog meer vertelden? Bekijk de andere filmpjes met Youp, Martin en Dorian

 

Luister in het Duister | Iedere dag verdwijnt er wel iets

Dim de lichten en leg je oor te luisteren! We breken een lans voor nieuwe radiovormen en geven het podium aan geluidskunstenaars. Het was vechten voor een zitje in Antwerpen en Amsterdam. Gemist? Geen nood, in 2016 trekt Luister in het Duister naar verschillende andere steden. Meer info volgt! 

Met Katharina Smets (Klara, Radio 1, VPRO, BBC World Service), Tjitske Mussche (VPRO), Inne Eysermans (Amatorski) en Maartje Duin (VPRO).

 

Radio deBuren

Helena de Groot maakte sterke radioportretten: een privédetective, een stadsbioloog, Jehovagetuigen, een drugsverslaafde of een straatfotograaf. Onze favoriet? Tien jaar dakloos, het verhaal van Eduard.

Benieuwd naar meer? Je vind al onze podcasts op www.soundcloud.com