Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

'Zelfportret (Herman Brood)' wint de Korte Golf Radioprijs 2015

Korte Golf bekroont voor de derde keer op rij het beste ultrakorte radioverhaal.
Door deBuren op 9 dec 2015
Tekst
Podium & muziek
Korte Golf

'Onstuimigheid, liefde, verwondering, bezorgdheid ... Je krijgt veel radio in drie minuten!' Korte Golf bekroont voor de derde keer op rij het beste ultrakorte radioverhaal. Eva Moeraert schoot met Zelfportret (Herman Brood) de hoofdvogel af. Een grappig pareltje! Luister zelf maar!

 

Wedstrijd voor de mooiste audioverhalen

Korte Golf  is een Vlaams-Nederlandse wedstrijd voor de mooiste radiodocumentaires en hoorspelen van drie minuten. De opdracht dit jaar? Maak een beknopt radiostuk en verwerk daarin een betekenisvolle zucht, een ontdekking en stop de naam van een bekend schilderij in de titel.

Op 6 december 2015 vond voor het derde jaar op rij de finale van Korte Golf plaats in Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. De beste stukken (uit de ruim vijftig inzendingen!) waren die middag te horen en de jury maakte de winnaar bekend. De volle zaal luisteraars kon meestemmen voor de publieksprijs. Er werd ook een Korte Golfje uitgereikt aan de beste inzending van jonge makertjes.

 

Winnaar Korte Golf 2015 | Zelfportret (Herman Brood) 

 

Eva Moeraert won de juryprijs met haar inzending Zelfportret (Herman Brood). Volgens de jury:

 

'Je krijgt veel radio op drie minuten. Onstuimigheid, liefde, verwondering, bezorgdheid. Het verhaal volgt de grillige structuur van gedachten en absurde associaties. Je hoort de sfeer van het gezin, de stem van Herman Brood en het vreemde gebruik van een zuurdesem vriendschapsbrood, allemaal verteld in rijke, verschillende lagen.'

 

Eva won een cheque voor audiomateriaal en een persoonlijke masterclass met de Amerikaanse radiomaker Jonathan Mitchell van de erg populaire podcast The Truth.

 

 

 

Publiekslieveling | De aardappeleters en de ontdekking van de kaassoufflé

 

Lotte van Gaalen won de publieksprijs met haar inzending De aardappeleters en de ontdekking van de kaassoufflé.

 

Het was de meest sappige vertelster en een treffende typering van de Nederlanders door iemand uit een totaal andere cultuur. Je kon het bubbelende vet van de kaassoufflé horen, en het verhaal deed je echt het water in de mond krijgen. Een radioverhaal over integratie (én segregatie) door eten.


Lotte won een cheque voor de aankoop van audiomateriaal.

 

 

Het Korte Golfje | Mona Lisa

 

De leerlingen Eva, Senna, Giel en Merit van de basisschool OBS De Tuimelaar uit Veghel wonnen met hun inzending Mona Lisa het Korte Golfje, de prijs voor kinderen. De leerlingen werden begeleid door meester Bart Vermeulen.

 

 

 

Vaklui 

Radiomakers en organisatoren van Luister in het duister Katharina Smets (BE) en Tjitske Mussche (NL), presenteerden de middag. Luister in het duister zijn avonden waarop bijzondere radiodocumentaires, hoorspelen en podcasts in intieme sfeer beluisterd worden.

 

De jury bestond uit Gustaaf Haan (jurywinnaar 2013 en publiekswinnaar 2014), Korneel De Clercq (VRT, Radio 1) en Ester Naomi Perquin (Nooit meer slapen, VPRO)

 

 

Herbeluister

De inzendingen van de vijf finalisten waren in de week voor 6 december 2015 te horen tijdens het dagelijks cultuurprogramma Nooit meer slapen van NPO Radio 1. Op zondag 13 december 2015 is jurylid Korneel De Clercq te gast in Bar du matin op Radio 1, om te vertellen over de wedstrijd en de winnaar te laten horen. Het experimentele muziek-programma Late Night Shift op Klara zend 17 december 2015 een selectie van de inzendingen uit.

 

 

Gemist? Herbeluister hier alle inzendingen!

 

foto's © Marianne Hommersom

Vertel het verder: