Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oefenen voor het Groot Oefendictee

Op vrijdag 20.11 slijpen we de pen voor het Groot Oefendictee, onze opmaat voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. We wapenen je met enkele tips van Dirk Bosmans die vorig jaar het Oefendictee schreef.
Door deBuren op 17 nov 2015
Nieuws
Literatuur & taal

 

Op vrijdag 20.11.2015 slijpen we de pen voor het Groot Oefendictee, onze opmaat voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. We wapenen je met enkele tips van Dirk Bosmans die vorig jaar het Oefendictee schreef.

Tips:

1. Fris je kennis van de spellingregels op.

De leidraad op de eerste pagina's van het Groene Boekje geeft een compleet overzicht van de spellingsregels. Een uitstekende, ietwat compactere versie vind je hier.

2. Oefening baart minder fouten.
Ga er niet van uit dat je die theoretische kennis zo maar even ophoest bij de cavalcade van moeilijke woorden die je te beurt valt tijdens een dictee. Oefen een paar dictees, ook voor Het Groot Oefendictee. Op dictees.nl hebben ze een schat aan materiaal voorhanden, je vindt er ook de teksten van de vierentwintig edities van Het Groot Dictee.

3. Blijf rustig.
Tijdens het schrijven van een dictee is het niet ondenkbaar dat paniek je overvalt omdat je flink moet doorschrijven terwijl je nog over drie instinkers aan het nadenken bent. Maak eerst de zin af, je vindt altijd nog even de tijd om over specifieke woorden na te denken.

4. Blijf bij je besluit in geval van twijfel.
Is er een woord waarvan je niet zeker bent? Als je de toe te passen spellingregel niet voor de geest kan halen, vertrouw dan op je instinct en blijf bij je oorspronkelijke keuze. Als je een lastminutebeslissing enkel kan verantwoorden door twijfel, is de kans vrij klein dat het ook iets oplevert.

5. Schrijf netjes.
Je mag roepen wat je wilt, maar als de jury je hanenpoten niet kan lezen, kan ze ze ook niet goedkeuren.

Oefenen voor het Groot Oefendictee kan met het dictee van vorig jaar

Veel succes!

Vertel het verder: