Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

200 jaar Willem I

Op 21.09 was het precies 200 jaar geleden dat Willem I in Brussel gekroond werd tot koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. We grepen die gebeurtenis aan om in Haarlem de reeks 'Een gemiste kans' in gang te trappen. Terwijl wij in de weer waren, overschreef iemand ons straatnaambord. Leopoldstraat werd Willemstraat. Wie weet meer over deze guerrilla-actie?
Door deBuren op 24 sep 2015
Nieuws
Wetenschap & geschiedenis
Een gemiste kans

Op 21 september 2015 was het precies 200 jaar geleden dan Willem I in Brussel gekroond werd tot koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Lees meer

 

In de nacht van 19 op 20 september werden in de Leopoldstraat in Brussel alle straatnaamborden overplakt met een nieuwe naam: Willemstraat. Zo heette de doorgang aan De Munt en deBuren tussen 1819 en 1831. Na de onafhankelijkheid van België kreeg de straat de naam van de eerste Belgische vorst. Wie zit achter deze guerilla-actie?

 

deBuren greep de tweehonderdste verjaardag van Willems kroning aan om de reeks Een gemiste kans? in gang te trappen in Nederland. Gemist? Binnenkort is de avond te herbeluisteren via onze website. Ook de wat als-oefening van Luc Devoldere, waarin hij nadenkt over de vraag hoe Nederland en Vlaanderen eruit zouden zien mochten ze samen zijn gebleven, verschijnt binnenkort ook in onze nieuwsbrief.

 

Over de reeks

Wat als Nederland en België samen waren gebleven?

Met deze grootschalige historische oefening trekt deBuren en de stad Mechelen naar verschillende steden in Vlaanderen en Nederland. Telkens laten we een schrijver en de burgemeester aan het woord. Zij gaan in gesprek met Marc Reynebeau. Singer-songwriter Lucky Fonz III geeft een miniconcert waarvan het Nederbelgisch Feestlied het orgelpunt vormt.

21.09 Haarlem | Met: Luc Devoldere & Bernt Schneiders
30.09 Tilburg | Met: Jeroen van Zanten & Peter Noordanus & Wim van de Donk
20.10 Gent | Met: Philip Freriks & Daniël Termont
06.11 Den Haag | Met: Christiaan Weijts & Jozias van Aartsen
24.11 Rotterdam | Met: Sarah Moeremans & Ahmed Aboutaleb


Een gemiste kans? werd eerder al georganiseerd in Mechelen, Leuven en Diest.

 

 

Vertel het verder: