Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Jaap Robben wint ANV Debutantenprijs

‘Het verhaal dreunt nog door in mijn hoofd.’ Jaap Robbens debuut Birk werd gekroond tot beste debuut van 2015. Wij hebben de auteur binnenkort te gast om te praten over de literaire canon van morgen.
Door deBuren op 22 sep 2015
Nieuws
Literatuur & taal

‘Het verhaal dreunt nog door in mijn hoofd.’ Jaap Robbens debuut Birk werd gekroond tot beste debuut van 2015. Wij hebben de auteur te gast om te praten over de literaire canon van morgen in Nijmegen en Brussel.


Over Jaap Robben

Jaap Robben (Oosterhout, 1984) schrijft sinds 2000 gedichten en korte verhalen voor zowel kinderen als volwassenen. Hij publiceerde vier dichtbundels, waarvan Zullen we een bos beginnen? in 2008 op de shortlist voor de Gouden Uil voor jeugdliteratuur stond. In april 2014 verscheen zijn debuutroman Birk die zeer lovend werd ontvangen. Het boek ontving eerder al de Boekhandelsprijs en de Dioraphte Literatour Publieksprijs.

 

Over Birk

  • 'Jaap Robben vertelt dit verhaal in een sobere lucide stijl waarachter de spanning ten top stijgt.'

    • Huiveringwekkende symbiose tussen moeder en zoon na verdrinking van vader. Knap gecomponeerde pageturner over aantrekken en afstoten, bekrompen opgroeien en psychologisch vervallen op een bijna onbewoond eiland.’

    • ‘Het verhaal dreunt nog door in mijn hoofd.’

 Over de ANV Debutantenprijs

De ANV Debutantenprijs is de belangrijkste literaire debuutprijs van Nederland. Een vakjury nomineert uit alle oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuten eerst een longlist van ongeveer tien titels en daarna een shortlist van drie. Daarna is het aan de lezers om een winnaar te kiezen.

 

Eerdere winnaars van de Debutantenprijs waren onder andere Anna Enquist, Jessica Durlacher, Gerbrand Bakker en Peter Buwalda.

 

Meer bekenden op de shortlist

deBuren heeft een neus voor jong talent. De twee andere schrijvers op de shortlist, Nina Polak en Niña Weijers, trokken al enkele keren met ons op.

Vorig seizoen stuurden we Weijers op Museumtoer naar Vlaanderen en naar Gent om voor citybooks een verhaal te schrijven. Op zondag 15.11 laten we haar in Oostende daten met Peter Verhelst voor de reeks Nieuwe maatjes.

Polak was een van de jonge wolven die in 2013 van ons een kamer kreeg in Parijs in ruil voor twee teksten: Amour Moderne en Cult, romantiek en wishful thinking in Musée national Eugène Delacroix

 

Vertel het verder: