Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Gent, deBuren ziet u graag

Sanne De Wilde steelt de show in het STAM met o.a. een fotoreeks die ze voor citybooks maakte. Dorian van der Brempt sprak de kijklustigen toe bij de opening van de expo. 'Johan Daisne zou trots zijn op dit hedendaags magisch-realistisch portret van zijn Gent.'
Door deBuren op 17 jun 2015
Tekst
Literatuur & taal

 

STAM © Stad Gent, Dienst CommunicatieGent trapte vorige week het zomerseizoen in gang met de opening van het fotofestival '80 Days of Summer'. Sanne De Wilde steelt de show in het STAM met o.a. een fotoreeks die ze voor citybooks maakte. Dorian van der Brempt sprak de kijklustigen toe. 'Johan Daisne zou trots zijn op dit hedendaags magisch-realistisch portret van zijn Gent.'

 

Mevrouw de Schepen van Cultuur,
Beste Christine De Weerdt,
Beste Sanne De Wilde,
Dames en heren,

deBuren, het Vlaams-Nederlandse Huis in Brussel, heeft altijd een grote boon gehad voor Gent. Zebrastraat, Vooruit en Handelsbeurs zijn gewaardeerde partners en het STAM is een stadsmuseum waarmee wij alleen maar positieve ervaringen delen. Filip Berte, Sander Buyck en Pieter-Jan De Pue zijn allemaal jonge Gentse kunstenaars die deBuren graag heeft gepresenteerd. Dit jaar vieren we samen onze Koning Willem. Gent, deBuren ziet u graag.

Ik sta hier voor u naar aanleiding van de tentoonstelling van Sanne De Wilde. Zij presenteert in de zaal hiernaast een schitterende reeks foto’s van personen met albinisme en een reeks die ze maakte voor citybooks Gent.

citybooks is een Europees project, dat zich vooral op literatuur toespitst. We startten ermee in 2010 in Oostende en Utrecht. Vandaag, vijf jaar en twintig steden later zijn we erg blij – en ook een beetje trots – u te kunnen vertellen dat onze luisterboeken een succes zijn en dat we eind augustus hier in het STAM onze 5,5 miljoenste download zullen vieren!

Voor citybooks nodigen we samen met de stad vijf auteurs uit die er twee weken resideren om een verhaal te schrijven waarin die stad een rol speelt. We hebben auteurs met naam en faam aangesproken zoals Stefan Hertmans, Arnon Grunberg of Cees Nooteboom, maar we hebben de vraag ook aan jong talent gesteld. Vandaar dat u ook Maud Vanhauwaert, Niña Weijers en Rebekka de Wit op de website van citybooks terugvindt. deBuren liet alles vertalen in het Frans, het Engels, het Nederlands én in de taal van het land. Daarom vindt u er ook teksten in het Armeens, het Pools, Georgisch, Albanees, Spaans en Portugees en noem maar op.

citybooks koppelt verhalen vertellen, het oudste beroep ter wereld, aan hedendaagse technologie. U kunt de verhalen beluisteren via de podcasts op www.citybooks.eu, maar u kunt ze daar ook als tekst vinden en ze downloaden als e-book.Een stadsportret zou niet volledig zijn als we er niet enkele beelden aan toevoegden. Daarom nodigen we naast de auteurs ook één fotograaf uit in elke stad, die na een residentie van twee weken 24 foto’s levert. Sander Buyck maakte een zeer geslaagde reeks over Charleroi en voor Gent vroegen we Sanne De Wilde om over de stad waar ze fotografie studeerde te vertellen in 24 beelden. Met Sander en Sanne brengen we ook graag een hommage aan een van de beste opleidingen fotografie in Europa: het KASK, belangrijk voor de vorming van excellente fotografen.

Ik leerde Sanne in Antwerpen kennen in Gallery 51, toen we samen het project Stadsfotograaf ontwikkelden. Ze toonde me haar Dwarf Empire en ik wist meteen dat ik met een zeer gedreven en intelligente fotografe te maken had. Haar expo in de Brakke Grond was een openbaring. In de reeks Samoa Kekea en Snow White fotografeert ze de kwetsbaarheid en toont ze ons ook haar engagement. Politieke fotografie is haar niet helemaal vreemd. Dat in het zeer competitieve fotolandschap Sanne onmiddellijk na haar studie aan de slag kon bij de Volkskrant in Amsterdam, zegt veel over Sanne ... en ook iets over de Volkskrant natuurlijk.

Het nachtportret dat Sanne van Gent maakte is indrukwekkend mooi en uitnodigend. Het zijn sterke beelden van een stad die zich graag laat fotograferen en waar we zowel elementen van Dennis Hopper als van Sol LeWitt elementen terugvinden. Johan Daisne zou trots zijn op dit hedendaags magisch-realistisch portret van zijn Gent.

Graag dank ik op mijn beurt via de Schepen de Stad Gent voor de fijne samenwerking en Christine De Weerdt en haar fantastisch team voor deze tentoonstelling. Het was ook dit keer een plezier om met jullie samen te werken.

Dank ten slotte aan Sanne voor het werk. Je brengt ons wijsheid en schoonheid door jouw krachtige, ambitieuze en jonge verbeelding.

Dorian van der Brempt, directeur van deBuren
Gent, 11 juni 2015

Meer informatie over de fotoreeksen van Sanne De Wilde in STAM

Vertel het verder: