Expo: naar de kapper op Beautysalons Burundi

Datum 29 april 2015

Afgelopen zomer reisde kunstenares Astrid Haerens af naar Bujumbura voor een bijzonder project. Samen met Emma Lesuis verkende ze de geheimzinnige wereld van Burundese kapsalons. Het resultaat: een expositie met foto's, film en literair-journalistieke teksten in het Brusselse kunstencentrum Recyclart. De expo over schoonheidsbeleving, eigenwaarde, genderverhoudingen, creativiteit en zelfstandig ondernemen opent op donderdag 30 april.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in juni heersten er afgelopen weekend al spanningen en onrust in Burundi. Maar er zijn ook andere, positieve verhalen te vertellen over het Afrikaanse land. Het verhaal van de ontelbare kapsalons die je er aantreft bijvoorbeeld.

Astrid Haerens vooraan: "Het lichaam is vaak het enige bezit. Daarom wordt het zo verzorgd" (© Ivan Put)

Praktisch

Beautysalons Burundi: Schaamteloos schoon

data: 30.04 > 21.05waar: Recyclart, Brussel-Stad

Kunstenaar Astrid Haerens woont ondertussen alweer dichtbij in Sint-Gillis, maar twee jaar geleden woonde ze nog in Bujumbura, de hoofdstad van het voormalige Belgische mandaatgebied Burundi. Dat beviel haar zo dat ze afgelopen zomer van deBuren nog eens terug mocht reizen voor een bijzonder project. Samen met documentairemaakster Emma Lesuis verkende ze de geheimzinnige wereld van de talloze Burundese kapsalons. Het resultaat is een expositie met foto's, film en literair-journalistieke teksten die loopt in het Brusselse kunstencentrum Recyclart. Een expo over schoonheidsbeleving, eigenwaarde, genderverhoudingen, creativiteit en zelfstandig ondernemen.

Voor Astrid Haerens waren er genoeg redenen om dat onbekende facet van dit soms wat vergeten stukje Centraal-Afrika naar Brussel te brengen: "Om te beginnen wilden we ook eens een positief verhaal brengen over de regio. Want dat mis ik toch in onze media. Als men het al eens heeft over Centraal-Afrika en het gebied van de Grote Meren, dan is het meestal negatief. Terwijl ik in Burundi veel mensen heb leren kennen die sterk in het leven staan. Veel fiere mannen en vrouwen die helemaal niet zielig zijn. Niet dat we in deze tentoonstelling de kritische noot schuwen, maar het is nu eens niet onze bedoeling om een probleem aan te kaarten of iets aan te klagen."

Lees het volledige artikel op brusselnieuws.be »