Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Podcast: Weg van de kunst?

Is het draagvlak voor de kunst slinkende, of is dat vooral ideologisch geïnspireerde stemmingmakerij? Maak het vooral zelf uit, en laat deze podcast van het debat op 27 januari bij deBuren u daarbij helpen. Jo Libeer, Felix De Clerck en Tobias Kokkelmans gingen in gesprek onder leiding van moderator Bert Bultinck.
Door deBuren op 3 feb 2015
Podcast
Tekst
Cultuurbeleid

'Maar wat is uw verhaal?' vraagt VOKA-topman Jo Libeer zich niet zelden af wanneer cultuurmanagers hem hun sponsorarrangementen uit de doeken doen. Teveel aandacht voor omkadering, te weinig voor de individuele kunstenaar en zijn project. 'Bovendien,' zegt hij, 'pikt de kunstensector onvoldoende in op nieuwe werkmodellen. Net zoals de taxi-industrie moet omgaan met Über moet cultuur kunnen omgaan met Netflix en Spotify.' Felix De Clerck van het Vlaams Kunstenpunt geeft hem ongelijk: 'Onze sector is Über! Vragen stellen, kritiek leveren en vernieuwing zitten in ons DNA ingebakken.' En waarom worden pakweg het leger of de bankensector nooit bevraagd over hun verhaal? Dramaturg Tobias Kokkelmans vindt dat de vaak aangehaalde verzwakkende band tussen podiumhuizen en hun publiek meer discours dan werkelijkheid is, en brengt ons in herinnering dat kunst en cultuur van onnoemelijk groot, ja van fundamenteel belang zijn; liever dan 'investering' of 'subsidie' heeft hij het daarom over 'funding' – het ondersteunen van het fundamentele van cultuur.

Hoe zit dat nu? Is het draagvlak voor de kunst slinkende, of is dat vooral ideologisch geïnspireerde stemmingmakerij? Maak het voor uzelf uit, en laat deze podcast van het debat op 27 januari u daarbij helpen.

 

Vertel het verder: