De Lustige Lage Landen vieren feest!

Datum 23 december 2014

Het nieuwe voorjaarsprogramma van deBuren staat online! De programmabrochure kunt u bij deBuren ophalen of in bibliotheken en culturele centra in Vlaanderen en Brussel. Misschien wilt u ze als pdf downloaden? '2015 wordt een speciaal jaar voor de Lage Landen. We tonen het plezier van het samenwerken, samen maken, en samen feesten.' Lees verder om het voorwoord van Dorian van der Brempt, directeur van deBuren, te lezen zoals dat in de seizoensbrochure te lezen is. Voor nu: prettige eindejaarsfeesten!

Het nieuwe voorjaarsprogramma van deBuren staat online! De programmabrochure kunt u bij deBuren ophalen of in bibliotheken en culturele centra in Vlaanderen en Brussel. Misschien wilt u ze als pdf downloaden?

'2015 wordt een speciaal jaar voor de Lage Landen. We tonen het plezier van het samenwerken, samen maken, en samen feesten.' Lees verder om het voorwoord van Dorian van der Brempt, directeur van deBuren, te lezen zoals dat in de seizoensbrochure te lezen is.

 

Beste aandachtige vrienden van deBuren,

2015 wordt een jaar vol veranderingen waarin we samen veel te vieren hebben. Een jaar vol activiteiten in het kader van BesteBuren, aangevuld met het vaste programma van verschillende Vlaams-Nederlandse instellingen. Ik ben eens te meer trots u een vol en volwaardig programma te kunnen aanbieden dat zich spreidt over onze Lustige Lage Landen. deBuren ijvert opnieuw om de taal- en cultuurgrens, die sommige enge observatoren steeds weer vaststellen en oprichten, te blijven slopen.

Op zondag 8 februari start het BesteBurenjaar in Rotterdam. Een jaar lang zullen we in Nederland en Vlaanderen ons plezier tonen om samen te werken, te creëren en te feesten. Op 5 maart start in Mechelen de reeks Een gemiste kans. Wij vragen aan acht burgemeesters uit Nederland en Vlaanderen hoe onze landen eruit zouden zien als Nederland en België samen waren gebleven.

In februari zullen onze luisterboeken het magische aantal van 5 miljoen halen. deBuren heeft er altijd voor gepleit om in cultuur meer na te denken en minder te tellen maar dit getal wilden we toch graag met u delen omdat we hopen dat u door deze kwantiteit vooral de kwaliteit van de citybooks en Radioboeken ontdekken zult.

De klassieke avondprogramma's van deBuren worden gecontinueerd maar ons virtuele aanbod en Radio deBuren worden steeds belangrijker. In dit boekje vindt u ook onze permanente aandacht voor jong talent uitgebreid terug. Naast literaire en journalistieke talenten blijven wij jonge beeldende kunstenaars en fotografen steunen. Het beeld op de cover is van Sanne De Wilde, de Vlaamse fotografe die een jaar voor de Volkskrant werkte en die we kennen van haar talrijke buitenlandse prijzen en presentaties.

Dit jaar is mijn laatste jaar als directeur van deBuren. In augustus neem ik afscheid van een decennium Vlaams-Nederlandse gezonde nieuwsgierigheid. Ik kijk fier en al een tikkeltje melancholisch terug op jaren van schoonheid en wijsheid. Eens te meer wil ik alle medewerkers van deBuren danken om zo veel mogelijk te maken. Vlaanderen en Nederland en de bestuurders die beiden vertegenwoordigen dank ik voor de financiële basis en de morele steun.

Ik wens u een prachtig 2015. Een jaar waarin we elke dag opnieuw vaststellen dat de kwaliteit van Vlaamse en Nederlandse kunst en cultuur ook uw en onze levenskwaliteit mee bepaalt.

Dorian van der Brempt, directeur