Iedereen een basisinkomen

Datum 23 december 2014

Stel: iedereen krijgt maandelijks 1.500 euro op de rekening. Onvoorwaardelijk. Canvas toonde er vorige week een reportage over (herbekijk ze hier). De uitzending bevat fragmenten van een debat over het basisinkomen dat eerder dit jaar bij deBuren werd gevoerd. Herbeluister de podcast van het felle maar genuanceerde debat tussen voorstander Philippe Van Parijs en tegenstander Francine Mestrum.

Stel: iedereen krijgt maandelijks 1.500 euro op de rekening. Onvoorwaardelijk, of men nu werkt of niet. Voor u in hoongelach uitbarst: de afschaffing van slavernij, kinderarbeid en zelfs de oprichting van Europa waren ooit soortgelijke onmogelijke ideeën. Het meest gehoorde tegenargument – dat het niet betaalbaar is – zette Panorama aan het denken. Wat doet gratis geld met een mensenleven? Bekijk de uitzending hier:

De uitzending bevat fragmenten van een debat dat eerder dit jaar bij deBuren werd gevoerd. In oktober gingen voor- en tegenstanders van het basisinkomen, Philippe Van Parijs en Francine Mestrum met elkaar in gesprek bij deBuren. Het werd een begeesterd en genuanceerd debat; beluister de podcast hier.