Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Winnaars Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2014 bekend

Op 11 december zijn tijdens een feestelijke uitreiking in het Stedelijk Museum Amsterdam de prijswinnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2014 bekendgemaakt. Sarah Késenne en Laurens Otto vielen in de prijzen.
Door deBuren op 17 dec 2014
Nieuws
Media

© Ernst van Deursen vlnr: Laurens Otto, Sam De Wilde, Laure van den Hout, Fabiënne Rachmadiëv, Richtje Reinsma, Sarah Késenne. Foto: Ernst van Deursen

Op 11 december jl. zijn tijdens een feestelijke uitreiking in het Stedelijk Museum Amsterdam de prijswinnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2014 bekendgemaakt.

 

Hoofdprijs ESSAY

© Ernst van DeursenSarah Késenne
Zij ontvangt een geldprijs van 2.500 euro, een jaar lang begeleiding van Oscar van den Boogaard en een jaarlidmaatschap van AICA Nederland. Bovendien wordt haar essay gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.

Hoofdprijs RECENSIE

© Ernst van DeursenLaurens Otto
Hij ontvangt een geldprijs van 2.500 euro, een jaar lang begeleiding van Sandra Smallenburg en een jaarlidmaatschap van AICA Nederland.

 

Laure van den Hout en Richtje Reinsma worden uitgenodigd tot het schrijven van een tekst voor de Prix de Rome 2015. Sam De Wilde krijgt een schrijfopdracht voor Metropolis M en Fabiënne Rachmadiëv krijgt een schrijversresidentie in Parijs aangeboden door Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Bovendien worden zij allen lid van de Appel Club en Club Witte de With.


Uit het juryrapport: "Sarah Késenne verdiepte zich in haar essay Een afwijkende gemeenschap in de film The Joycean Society van Dora García. De jury was unaniem lovend over deze tekst, die intelligent, menselijk en doordacht is. Het is knap hoe de auteur deze film met woorden tot leven heeft weten te wekken. In haar essay koppelt Késenne de onleesbaarheid van Joyce's Finnegans Wake aan het ontoegankelijke karakter van García's werk. Daarmee is haar tekst een pleidooi voor onbegrijpelijkheid, in een tijd dat kunst het liefst in hapklare brokken wordt geconsumeerd. Tegelijkertijd maakt ze korte metten met het idee dat kunst alleen voor de elite zou zijn. De jury was er snel over uit dat Sarah Késenne de winnaar van de hoofdprijs moest zijn."


De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2014 is een initiatief van Het Mondriaan Fonds, het Stedelijk Museum, de Appel arts centre, Witte de With Center for Contemporary Art, STUK Kunstencentrum en Vlaams-Nederlands Huis deBuren en bedoeld voor talent onder de 35 jaar. Met deze prijs zetten de samenwerkende instellngen zich in om de discussie over en de productie van kunstkritiek en -journalistiek in het Vlaams-Nederlands taalgebied te bevorderen en te vernieuwen.

 

Mediapartners: De Groene Amsterdammer, hard//hoofd, H ART

 

Met dank aan: International Association of Art Critics (AICA), Domein voor Kunstkritiek, Laboratorium Actuele Kunstkritiek (LAK), anonieme donateur ter bevordering van de kunstkritiek.

Vertel het verder: