Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Tips voor Het Groot Oefendictee

Op donderdag 13 november organiseert deBuren samen met KU Leuven en Odisee een maand voor Het Groot Dictee een Oefendictee. Het Oefendictee wordt geschreven door Dirk Bosmans, winnaar van Het Groot Dictee 2013. Een Oefendictee kan een uitstekende opmaat zijn voor Het Groot Dictee, maar hoe pak je zoiets aan? Dirk Bosmans geeft enkele tips om de door hem geschreven tekst goed te doorstaan.
Door Dirk Bosmans op 23 okt 2014
Nieuws
Literatuur & taal

Herr Seele © Fernand BoedtOp donderdag 13 november organiseert deBuren samen met KU Leuven en Odisee een maand voor Het Groot Dictee een Oefendictee. Het Oefendictee wordt geschreven door Dirk Bosmans, winnaar van Het Groot Dictee 2013. Een Oefendictee kan een uitstekende opmaat zijn voor Het Groot Dictee, maar hoe pak je zoiets aan? Dirk Bosmans geeft enkele tips om de door hem geschreven tekst goed te doorstaan.

In de bus op weg naar Den Haag, vorig jaar in december, bespiedde ik een voor een de gespannen gezichten van mijn bekende en onbekende Vlaamse reisgenoten in een poging te peilen hoe sterk zij enkele uren later zouden presteren. Een ware tantaluskwelling, want er viel niets uit af te leiden, alle gezichten glommen van nervositeit. Prominenten winnen Het Dictee doorgaans niet, maar in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie op de toekomst, dus Helmut Lotti en consorten zomaar afschrijven zou dom zijn. En zouden er zich mandatarissen van de gevreesde dicteetijgers onder de niet-prominenten bevinden? Ik raakte er niet uit.

Hoe moest ik in godsnaam negenenvijftig anderen (plus Koen Wauters en Tom Waes) verslaan? Ik staakte mijn vooronderzoek al vrij snel en besloot volop van de dag te genieten, het was immers een once-in-a-lifetime-ervaring. Al knaagde het net om die reden een beetje: mijn enige kans ooit om te winnen, hoe moest ik die met beide handen grijpen? Een eervolle vermelding - een top 3-plaats dus - was het compromis dat mijn bloeddruk uiteindelijk sloot met mijn zenuwen. Het pakte anders uit ... een paar uur later had Martine Tanghe drie smakkerds van mij te pakken en stond ik - jemig de pemig - met Kees van Kooten te keuvelen alsof we bij de bushalte stonden te wachten.

Er bestaat uiteraard geen geheim om een dictee te winnen, maar als je rekening houdt met de volgende tips kom je alleszins beslagen ten ijs.

Tips:

1. Fris je kennis van de spellingregels op.
De leidraad op de eerste pagina's van het Groene Boekje geeft een compleet overzicht van de spellingsregels. Een uitstekende, ietwat compactere versie vind je hier.

2. Oefening baart minder fouten.
Ga er niet van uit dat je die theoretische kennis zo maar even ophoest bij de cavalcade van moeilijke woorden die je te beurt valt tijdens een dictee. Oefen een paar dictees, ook voor Het Groot Oefendictee. Op dictees.nl hebben ze een schat aan materiaal voorhanden, je vindt er ook de teksten van de vierentwintig edities van Het Groot Dictee.

3. Blijf rustig.
Tijdens het schrijven van een dictee is het niet ondenkbaar dat paniek je overvalt omdat je flink moet doorschrijven terwijl je nog over drie instinkers aan het nadenken bent. Maak eerst de zin af, je vindt altijd nog even de tijd om over specifieke woorden na te denken.

4. Blijf bij je besluit in geval van twijfel.
Is er een woord waarvan je niet zeker bent? Als je de toe te passen spellingregel niet voor de geest kan halen, vertrouw dan op je instinct en blijf bij je oorspronkelijke keuze. Als je een lastminutebeslissing enkel kan verantwoorden door twijfel, is de kans vrij klein dat het ook iets oplevert.

5. Schrijf netjes.
Je mag roepen wat je wilt, maar als de jury je hanenpoten niet kan lezen, kan ze ze ook niet goedkeuren.

Veel succes!

 

Vertel het verder: