Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Pro en contra Erdogan botsen in debat over traditie, vernieuwing en gender in Turkije: bekijk het debat Let's talk about Turkey

Onlangs stelde de Turkse vicepremier Bülent Arınç – lid van premier Erdogans islamitische AK-partij – dat vrouwen niet in het openbaar mogen lachen. Een storm van protest volgde. Het incident tekent de tweedeling in de Turkse samenleving. Op 10 maart 2014 organiseerden deBuren en het Kaaitheater in het kader van festival Wowmen! een debat over de vraag of de spanning tussen traditie en vernieuwing in Turkije exemplarisch is voor wat er op gendervlak gebeurt. Het werd een felle discussie waarbij het ook in het Kaaitheater soms hard tegen hard ging tussen pro en contra Erdogan. Bekijk hier het debat.
Door deBuren op 18 aug 2014
Video
Politiek & samenleving

Picture posted by Hazal Naz BesleyiciOnlangs stelde de Turkse vicepremier Bülent Arınç – lid van premier Erdogans islamitische AK-partij – dat vrouwen niet in het openbaar mogen lachen. Een storm van protest volgde. Het incident tekent de tweedeling in de Turkse samenleving. Aanhangers van Erdogan en diens op religie gefundeerde beleid staan lijnrecht tegenover de 'kemalisten', de Turken die het moderne en seculiere Turkije verdedigen waar 'vader des vaderlands' Mustafa Kemal Atatürk van droomde. Door Erdogans overwinning bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag zal het voorlopig wel een droom blijven.

Op 10 maart 2014 organiseerden deBuren en het Kaaitheater in het kader van festival Wowmen! een debat over de vraag of de spanning tussen traditie en vernieuwing in Turkije exemplarisch is voor wat er op gendervlak gebeurt. Het werd een felle discussie waarbij het ook in het Kaaitheater soms hard tegen hard ging tussen pro en contra Erdogan. Met Bernard Bouwman (journalist en correspondent in Turkije), Ece Temelkuran (schrijfster en politiek commentator), Meryem Ilyada Atlas (columniste en journalist), Zeyno Pekünlü (kunstenaar) en Ilyas Odman (choreograaf en danser). Moderator was Sara Van Boxstael (VRT).

Bekijk hier het debat:


De foto linksboven werd online geplaatst door Hazal Naz Besleyici.

Vertel het verder: