Gelukkige Lage Landen

Datum 19 augustus 2014

Het nieuwe najaarsprogramma van deBuren staat online! De programmabrochure kunt u ophalen in bibliotheken en culturele centra in Vlaanderen en Brussel of hier als pdf downloaden. Ontdek nu het volledige programma van september tot december! Blijf op de hoogte van onze activiteiten door de wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen. Neem uw agenda er alvast bij! Lees verder om het voorwoord van Dorian van der Brempt, directeur van deBuren, te vinden zoals dat in de seizoensbrochure te lezen is.

Het nieuwe najaarsprogramma van deBuren staat online! De programmabrochure kunt u ophalen in bibliotheken en culturele centra in Vlaanderen en Brussel of hier als pdf downloaden. Ontdek nu het volledige programma van september tot december! Blijf op de hoogte van onze activiteiten door de wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen. Neem uw agenda er alvast bij!

Hieronder vindt u het voorwoord van Dorian van der Brempt, directeur van deBuren, zoals dat in de seizoensbrochure te lezen is.

 

Beste lezer, luisteraar en kijker,

 

Kiezen

In de New York Times las ik enkele jaren geleden de uitdrukking option paralysis, vrij vertaald keuzeverlamming. In een van de meest verleidende steden hadden onderzoekers vastgesteld dat onuitputtelijke keuzemogelijkheden de consument niet noodzakelijk gelukkig maken. Integendeel, elk keuzemoment wordt een pijnlijke vaststelling dat er evenwaardige alternatieven zullen gemist worden. De conclusie was: wie goed kan kiezen, beslissen, zijn keuze maken of haar voorkeur omschrijven is een gelukkig mens. Kunnen kiezen leidt naar tevredenheid, goed kunnen kiezen brengt geluk.

Als het team van deBuren een programma samenstelt dan worden er keuzes gemaakt. Keuzes die trachten de smaak en de kennis van de programmator te verbinden met de keuze van u, onze bezoeker, luisteraar of lezer.

 

Wij worden steeds gewezen op het globale van deze wereld en van dit moment. Er is nog nooit zoveel gezonde maar ook ongezonde nieuwsgierigheid geweest. De communicatiesnelheid en -middelen zijn omgekeerd evenredig met het kritisch vermogen om feiten van fictie, en anekdotiek van echte kennis te onderscheiden. deBuren heeft getracht gedurende de eerste tien jaar van zijn bestaan goede keuzes te maken om u steeds boeiende en verrassende programma's aan te beiden. Dat was niet altijd een makkelijke oefening.

In 2015 vieren we 20 jaar Cultureel Verdrag Vlaanderen Nederland. Waarschijnlijk is dit stukje Europa tussen Groningen, De Panne, Brussel en Venlo een van de meest cultuurproductieve gebieden van de wereld. Podiumkunsten, beeldende kunsten, muziek, literatuur, vormgeving en film houden wereldwijd steeds meer rekening met de Lage Landen. Vandaar dat onder de noemer BesteBuren Nederland en Vlaanderen van 2015 een feestjaar zullen maken waarin vooral vooruit gekeken wordt omdat onze toekomst nog veel spannender zal zijn dan ons rijke verleden. Vlaanderen en Nederland zijn gekenmerkt door boeiende verschillen. deBuren spreekt van complementaire kwaliteiten die we meer dan ooit zullen inzetten om in Europa en in de Wereld het verschil te maken. Europa zal cultureel zijn of zal niet zijn, Vlaanderen en Nederland zullen samenwerken om een sterk genereus cultureel profiel neer te zetten. De kwaliteit van onze samenwerking en de juiste keuzes zullen van de culturele unie tussen Vlaanderen en Nederland de Gelukkige Lage Landen maken van de 21ste eeuw.

BesteBuren, u heeft goed gekozen.

Dorian van der Brempt, directeur