Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Gouden Ganzenveer voor David Van Reybrouck

deBuren feliciteert prijsbeest David Van Reybrouck met het winnen van alweer een prestigieuze onderscheiding. Deze keer gaat het om de Gouden Ganzenveer. De meest recente publicatie van David Van Reybrouck is het politieke essay Tegen verkiezingen. Op 13 oktober 2013 ging Van Reybrouck op uitnodiging van deBuren en Vrijstaat O. naar aanleiding van dat boek in gesprek met Gui Polspoel. Wat zijn de volgende stappen naar een vernieuwde democratie? Hoe kunnen we voorbij de huidige vertrouwenscrisis? Beluistert u hier de hoogtepunten van dat gesprek.
Door deBuren op 6 jan 2014
Nieuws
Literatuur & taal

deBuren feliciteert prijsbeest David Van Reybrouck met het winnen van alweer een prestigieuze onderscheiding. Deze keer gaat het om de Gouden Ganzenveer. Zondagavond maakte juryvoorzitter Paul Schnabel bekend dat de prijs dit jaar naar de Belgische schrijver en wetenschapper gaat. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 24 april a.s. in Amsterdam.

De Academie De Gouden Ganzenveer eert Van Reybrouck, die ook in Nederland veel erkenning kreeg voor zijn magnum opus Congo, om zijn veelzijdigheid en bezielende wijze van schrijven. "De mengeling van een brede maatschappelijke en politieke betrokkenheid, historisch besef, diepgravend onderzoek en een zeer vaardige pen zorgden voor een indrukwekkende reeks boeken, toneelstukken, gedichten en essays, die in het maatschappelijk debat een belangrijke bijdrage leveren aan de meningsvorming", aldus de Academie.

De Academie kent de prijs jaarlijks toe. De leden zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Doel van deze onderscheiding is het geschreven woord in onze multimediale samenleving onder de aandacht te brengen. De Gouden Ganzenveer werd voor het eerst in 1955 uitgereikt. Eerdere winnaars zijn o.a. Ramsey Nasr, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Kees van Kooten en Michaël Zeeman.

De meest recente publicatie van David Van Reybrouck is het politieke essay Tegen verkiezingen. Op 13 oktober 2013 ging Van Reybrouck op uitnodiging van deBuren en Vrijstaat O. naar aanleiding van dat boek in gesprek met Gui Polspoel. Wat zijn de volgende stappen naar een vernieuwde democratie? Hoe kunnen we voorbij de huidige vertrouwenscrisis? Beluistert u hier de hoogtepunten van dat gesprek.

Vertel het verder: