Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Privacymanifest en privacy bij deBuren in 2014

Meer dan vijfhonderd schrijvers en kunstenaars pleitten in de Volkskrant voor het behoud van privacy en burgerrechten in het digitale tijdperk. 'Een samenleving die in de gaten wordt gehouden, is geen democratie meer', zegt schrijver Ilija Trojanow. Ieder die wil, kan hier het privacymanifest ondertekenen. deBuren besteedt in 2014 regelmatig aandacht aan privacyvraagstukken in programma's met Bas Heijne, Paul De Hert, Marietje Schaake, Stef van Grieken, Kris Defoort, Frederik Zuiderveen Borgesius en vele anderen. Reserveer nu al uw plaatsje.
Door deBuren op 10 dec 2013
Nieuws
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

Meer dan vijfhonderd schrijvers en kunstenaars pleiten vandaag in de Volkskrant voor het behoud van privacy en burgerrechten in het digitale tijdperk. 'Een samenleving die in de gaten wordt gehouden, is geen democratie meer', zegt schrijver Ilija Trojanow. Ieder die wil, kan hier het privacymanifest ondertekenen. deBuren besteedt in 2014 regelmatig aandacht aan privacyvraagstukken in programma's met Bas Heijne, Paul De Hert, Marietje Schaake, Stef van Grieken, Kris Defoort, Frederik Zuiderveen Borgesius en vele anderen. Reserveer nu al uw plaatsje.

21 januari 2014: Aan de knoppen #1 | De netwerksamenleving
Geeks, nerds en hackers zitten aan de knoppen van de informatiesamenleving. Hoe kunnen burgers, politici en journalisten goede beslissingen nemen zonder de juiste kennis van de nieuwe technologie waarop onze samenleving draait? Marietje Schaake  (Europarlementariër voor D66) leidt een panelgesprek over dit onderwerp. Ondernemer en software-ingenieur Stef van Grieken (Open State Foundation) schuift aan.

23 januari 2014: Wat is de toekomst van privacy in de Lage Landen?
Hoe verhoudt privacy zich tot (staats)veiligheid? Ruilen we onze privésfeer in voor meer veiligheid of maakt het (on)vrijwillig afgeven van allerlei persoonlijke gegevens ons juist kwetsbaarder? Deze vragen staan centraal in een dubbelinterview met hoogleraar Paul De Hert (VUB) en opiniemaker Bas Heijne. Krisfof Clerix (MO*) modereert en het resultaat van dit gesprek vindt u enkele maanden later uitgebreid terug in Ons Erfdeel.

13-14-15 maart 2014: Human Voices Only, een Symfonie van de Privacy

deBuren liet componist Kris Defoort een compositie schrijven met als werktitel 'Symfonie van de Privacy' die door het Koninklijk Concertgebouworkest wordt uitgevoerd. Het orkest presenteert het werk Human Voices Only in Amsterdam (13 en 14 maart) en in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (15 maart). Een ander hoogtepunt in het programma wordt ongetwijfeld het Concerto pour piano van Ravel, met niemand minder dan Lang Lang aan het klavier.

22 april 2014: It's the economy, stupid! #10 | Privacy te koop

Tiende aflevering van de reeks 'It's the economy stupid!', waarin telkens een Nederlandse of Vlaamse spreker een heikel economische thema belicht. Deze keer laat jurist en onderzoeker Frederik Zuiderveen Borgesius zien hoe vrijwel al onze clicks op het web worden opgeslagen, geanalyseerd, en verhandeld door bekende en onbekende bedrijven. Hij vertelt over deze voor ons grotendeels verborgen wereld van 'behavioural targeting' en 'real time bidding'. Is het afgelopen met onze privacy? Kunnen we Big Brother nog buiten de deur zetten? Welke nieuwe regulering is daarvoor nodig? Na een lezing van een half uur wordt Zuiderveen Borgesius kritisch bevraagd door onze vaste 'Economy'-moderator Piet Depuydt. Uiteraard kunt u zelf uw steentje bijdragen aan de discussie.

 

PODCAST


30 oktober 2012: Mediacafé #10: Privacy? Not in my backyard!

Privacy is niet langer een sociale norm', beweerde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in een interview in 2010. De grenzen lijken inderdaad te verschuiven. Hoe gaan de media hiermee om? Hoe ver mogen zij gaan voor hun verhaal? Waar ligt de grens tussen privé en persvrijheid, tussen persoonlijke levenssfeer en maatschappelijk belang? Een debat over de grenzen heen met Tom Naegels (ombudsman De Standaard) en Frederik De Swaef (hoofdredacteur van Story). Sara Van Boxstael (De Ochtend op Radio 1) modereerde het debat. Beluister de podcast hier.

 

Vertel het verder: