Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Korte Golf Radioprijs 2013 uitgereikt in de Brakke Grond

Beluister dit steengoed stukje radio!
Door deBuren op 9 jul 2014
Nieuws
Podium & muziek
Korte Golf

Op zondag 13 oktober is in Amsterdam de Korte Golf Radioprijs 2013 uitgereikt voor de beste radiodocumentaire of hoorspel van maximaal drie minuten.
Iedereen mocht meedoen, groentjes én ervaren rotten in het vak. De inzendingen moesten wel aan drie voorwaarden voldoen: er moesten twee generaties en een functionele/narratieve echo in voorkomen, en de titel moest een huishoudartikel bevatten. De voorwaarden zijn met elke editie anders.De deskundige jury, bestaande uit radiomakers Chris Bajema, Heidi Lenaerts en Wouter Deprez luisterde anoniem naar alle inzendingen en koos de volgende zes 'korte golven' als genomineerden voor de Korte Golf juryprijs 2013:

 

De vrouw met de stofzuiger – Nikki Dekker

Ambi Pur – Michèle Cuvelier

Deksel – Jesper Buursink

God, mens, eierwekker – Gustaaf Haan

Ollie en de eierwekker – Aletta Becker

 

>> Klik op de titels om de inzendingen te beluisteren. Meer Korte Golf? Luister via deze link.


>> Lees ook het artikel dat Maartje Smits hierover schreef voor hard/hoofd, online tijdschrift voor kunst en journalistiek.


De winnaars

 

Gustaaf Haan (foto © Sophie van Schouwen) won met zijn hoorspel 'God, mens, eierwekker' de prijs van de jury van deze eerste editie van Korte Golf.


Hij kreeg de prijs uitgereikt tijdens een goedbezochte luistermiddag in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam, gepresenteerd door de Vlaamse radiomaker en cabaretier Wouter Deprez.
Haan wint een exclusieve masterclass Interactive Reality, georganiseerd door IDFA DocLab en de Brakke Grond. Tijdens de masterclass onderzoeken talenten uit de Lage Landen en internationale pioniers de toekomst van het interactief verhalen vertellen.

De winnaar, in het dagelijks leven de eigenaar van een bedrijf in zonnepanelen, had nooit eerder radio gemaakt.

De jury was erg verrast door zijn inzending: 'Het verhaal klopt van de eerste seconde tot de laatste, met een rustige, droge verteller in een absurd en komisch universum. Bij elke beluistering komt er meer naar boven in dit spel van taal en geluiden.'


De prijs van het publiek werd gewonnen door Aletta Becker met de mini-documentaire 'Ollie en de eierwekker'. 'Het is een volwaardige documentaire, uitgekookt tot drie minuten. Als één van de enige inzendingen gebruikt de maakster het huishoudtoestel op verrassende en abstracte wijze, om de spanning te verhogen en het verhaal voort te drijven.'

Op 20 en 27 oktober zijn de zes genomineerde inzendingen te horen in Holland Doc Radio op Radio 1 (21:00 uur). Ook zijn ze op 2 november tijdens Museumnacht te horen in de Brakke Grond. Zie www.kortegolf.eu voor meer informatie, of stuur een mail naar katharina@kortegolf.eu / tjitske@kortegolf.eu.

Korte Golf is georganiseerd door Grenzeloos Geluid (NL) en In The Dark Antwerpen (BE), in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Vlaams-Nederlands Huis deBuren

 

 

Het volledige juryrapport:

De vrouw met de stofzuiger - Nikki Dekker

Dit is een persoonlijk, liefdevol en melancholisch verhaal over de oppas van de maakster. Het stukje is helemaal àf, met een prachtige slotzin. Het verhaal heeft een mooie afwisseling tussen de twee stemmen. De muzieklaag schept een verwachting die niet helemaal wordt waargemaakt.

 

Ambi Pur - Michèle Cuvelier

'Ambi Pur' vult het generatie-overschrijdende ambitieus en mooi in. Bovendien durft de maakster een poëtische invulling aan. De jury miste echter focus, en een echo. En verder discussieerde de jury over of Ambi Pur in de huishoudrekken mag of niet?

 

De spons erover - Anik See

Dit stuk is misschien wel de meest geëngageerde inzending. Deze dame heeft iets te vertellen, en klinkt heel eerlijk. Deze ambitie juichen we toe. De jury miste echte een opbouw en we konden ook de afzonderlijke geluiden niet lokaliseren. Van alle inzendingen misten we ook het meeste het onderwerp. Het huishoudartikel.

 

Deksel - Jesper Buursink

Aan de hand van een simpel voorwerp wordt een hele wereld geschapen. De herinneringen tonen zich even onverwoestbaar als het robuuste deksel. Het stukje heeft een goed alternerend ritme tussen vertellen, muziek en achtergrondgeluid. Knappe montage en zeer beeldende vertelling.

 

God, mens en eierwekker - Gustaaf Haan

Dit is de enige fictie-inzending onder de genomineerden. Het verhaal klopt van de eerste seconde tot de laatste, met een rustige, droge verteller in een absurd en komisch universum. Bij elke beluistering komt er meer naar boven in dit spel van taal en geluiden. Bovendien hebben we de meest ambitieuze echo van de genomineerden, namelijk God.

 

Ollie en de eierwekker - Aletta Becker

Dit verhaal getuigt van ambitie. Het is een volwaardige documentaire, uitgekookt tot drie minuten. Als één van de enige inzendingen gebruikt de maakster het huishoudtoestel op verrassende en abstracte wijze, om de spanning te verhogen en het verhaal voort te drijven. Bovendien heeft dit verhaal sterke vertelsters en toont het een frisse manier om twee verhalen door mekaar te mixen. Spijtig is de anticlimax op het einde, een sterker slot had het verhaal nog hoger getild.

 

Vertel het verder: