Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Vrouwendag op 11 november bij deBuren en Muntpunt

deBuren en Muntpunt verwelkomen op 11 november de 42ste editie van de Nationale Vrouwendag. De organisatie is in handen van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) en 'Stereotypen v/m' is het centrale thema. deBuren zet de documentaire 'I Am a Woman Now' (2011) op het programma. Aansluitend organiseren we een gesprek met Joz Motmans (UA en Transgender Infopunt) en Selm Wenselaers (historicus en auteur) over (trans)seksualiteit en heersende denkbeelden omtrent vrouwelijkheid en mannelijkheid.
Door deBuren op 8 okt 2013
Nieuws
Politiek & samenleving

deBuren en Muntpunt verwelkomen op 11 november de 42ste editie van de nationale vrouwendag. De organisatie is in handen van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) en 'Stereotypen v/m' is het centrale thema. deBuren zet de documentaire I Am a Woman Now (2011) op het programma. Aansluitend organiseren we een gesprek met Joz Motmans (UA en Transgender Infopunt) en Selm Wenselaers (historicus en auteur) over (trans)seksualiteit en heersende denkbeelden omtrent vrouwelijkheid en mannelijkheid.

STERE-OH!-TIEP

Roze prinsessen als rolmodel voor kleuters, roze om wetenschappen te stimuleren bij meisjes ... Bots jij ook op stereotypen die mensen voortdurend opdelen in hokjes als vrouw/man, kleur/wit, oud/jong ...? Op deze Vrouwendag kijken we met een genderbril naar de stereotypen in het alledaagse leven. We keren clichématige verwachtingen ten opzichte van vrouwen, maar ook van mannen binnenstebuiten. We stellen scherp, zoomen in en gaan over tot actie.

HOOGTEPUNTEN

Lezing met Kristin Aune (11:00)
Kristin Aune is één van de auteurs van Reclaiming the F-word waarvan onlangs een nieuwe editie verscheen. Het boek is een inspirerend en combattief verhaal over hedendaags feminisme in het Verenigd Koninkrijk. Kristin Aune is verbonden aan de Universiteit van Derby waar ze doceert over feminisme, gender en religie. Ze is zelf activiste en een graag geziene gast op debatten en in de media.

Debat over onderwijs(15:30)

Met kleppers als Pascal Smet, Vlaams minister voor Gelijke Kansen, Jeugd en Onderwijs, Mieke Van Hecke (Directeur-Generaal VSKO) en Raymonda Verdyck (Afgevaardigd Bestuurder GO!).

Womedy (18:00)

Lachen met stereotypen die op de korrel genomen worden in de hilarische filmpjes van De Fatima's. Comedienne Jovanka Steele, die haar strepen al verdiende op de internationale scène, doet er een schep bovenop en ook columniste An Olaerts' olijke kijk geeft de clichés lik op stuk.

Ook nog

documentaire, ateliers over stereotypen in het dagdagelijks leven (opvoeden, populaire cultuur, intercultureel samenleven), slam poetry én een meet and greet met alles wat er beweegt aan feminisme en vrouwenbewegingen in Vlaanderen.

PRAKTISCH

11 november 2013, 10:30 >19:00
Muntpunt en deBuren (Muntplein Brussel, op 5 min. van Brussel-Centraal)
Met kinderanimatie
Inkom: € 7/€ 5
Info: www.vrouwendag.be, vrouwendag@amazone.be; 0032 (0)2 229 38 73

De Nationale Vrouwendag is een organisatie van het Vrouwen Overleg Komitee met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen, de Vlaams minister bevoegd voor Brussel en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. In samenwerking met deBuren en Muntpunt.


Vertel het verder: