Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

40 jaar gehandicaptenzorg in Monnikenheide

In 1973 richtten Wivina en Paul De Meester, samen met enkele goede vrienden, Monnikenheide op. Een prachtig centrum in de bossen van Zoersel, dat warme en professionele zorg biedt aan 140 mensen met een verstandelijke handicap en hun gezin. Monnikenheide maakte ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum een vertederende publicatie met portretten van gasten en bewoners. deBuren feliciteert zijn bestuurlid Wivina De Meester voor haar pioniersgeest en bezieling, en mag 10 boeken wegschenken. Tip: Bekijk dit prachtige filmpje!
Door deBuren op 24 sep 2013
Nieuws
Cultuurbeleid

In 1973 richtten Wivina en Paul De Meester, samen met enkele goede vrienden, Monnikenheide op. Een prachtig centrum in de bossen van Zoersel, dat warme en professionele zorg biedt aan 140 mensen met een verstandelijke handicap en hun gezin. Monnikenheide maakte ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum een vertederende publicatie met portretten van gasten en bewoners. deBuren feliciteert zijn bestuurlid Wivina De Meester voor haar pioniersgeest en bezieling, en mag 10 boeken wegschenken.

Tip: Bekijk dit prachtige filmpje!


Jan Welffens, voormalig directeur en begenadigd fotograaf, zwierf enkele weken lang over het domein van Monnikenheide met zijn camera in aanslag.

Het boek Monnikenheide '40' biedt een schat aan inzichten en ideeën door de uiteenlopende bijdragen van negen auteurs, stuk voor stuk autoriteiten in hun vakgebied. Elke auteur belicht aspecten van de zorg vanuit een andere invalshoek en doet de blik verruimen:

  • Christoph Grafe beschouwt goede architectuur in de zorg als een belangrijke meerwaarde;
  • Gerry Evers-Kiebooms en Herman Vanden Berghe zien genetische counseling als een blijvende uitdaging;
  • Geert Van Hove schetst de Gentse onderzoeksmethodiek naar de inclusie van personen met een beperking;
  • Lieve De Meyer vertelt over de waarde van de begeleiding van personen met een beperking in hun thuissituatie;
  • Katrien Schryvers onderstreept het belang van een inbedding van de zorg in de lokale gemeenschap;
  • Arnoud De Meyer onderzoekt welke eigenschappen een sociaal ondernemer nodig heeft om innovatie in de zorg te brengen;
  • Jan De Visch tekent een pad uit naar goed bestuur in de zorg;
  • Bea Cantillon en Leen Sebrechts belichten de beleidskeuzes die aan de basis liggen van de zorg voor personen met een beperking;
  • Bea Maes vestigt de aandacht op de kwaliteit van leven voor personen met een ernstige meervoudige beperking.

Monnikenheide ‘40' is geen nostalgisch geschiedenisboek dat beschrijft wat geweest is. Het boek staat stil bij de huidige aanpak van begeleiding van personen met een beperking en kijkt tevens naar hoe in de toekomst verder gestalte moet gegeven worden aan de zorg, de integratie en de inclusie van personen met een beperking – in Monnikenheide en in Vlaanderen.


Dankzij de vrijwillige bijdragen van alle auteurs en fotografen kost dit prachtige boek slechts 10 euro. Het boek is verkrijgbaar aan het onthaal van Monnikenheide (info@monnikenheide.be | +32 (0)3 311 77 67)

!!! WIN !!!
Maak kans om het boek te winnen en mail uw motivatie ten laatste op 1 oktober naar info@deburen.eu.

 

Vertel het verder: