Thuis

Datum 21 augustus 2013

'Na vier jaar is deBuren weer thuis. Het pand aan de Leopoldstraat 6, naast de Muntschouwburg, werd door de Vlaamse Gemeenschap gerestaureerd en ik ben blij u namens alle medewerkers de vernieuwde ruimten voor te stellen die een gevarieerd cultureel programma zullen herbergen.' Lees hier het voorwoord van de najaarsbrochure, geschreven door directeur Dorian van der Brempt.

Beste lezer, luisteraar, kijker,

Na vier jaar is deBuren weer thuis. Het pand aan de Leopoldstraat 6, naast de Muntschouwburg, werd door de Vlaamse Gemeenschap gerestaureerd en ik ben blij u namens alle medewerkers de vernieuwde ruimten voor te stellen die een gevarieerd cultureel programma zullen herbergen.

deBuren woont nu samen met CVN, de collega's van het vast secretariaat van de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland. Op het Muntplein is er nog meer in beweging. Op 7 september opent Muntpunt de deuren en krijgt deBuren er een fijne partner en een goede buur bij. Hoewel de werken hier minder spectaculair zijn dan die op het Amsterdams Museumplein, heeft deBuren alle vertrouwen in de potentie van deze vernieuwde historische Brusselse site.

deBuren blijft de nadruk leggen op de positieve effecten van constructieve culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. In tijden van bezuinigingen is de kwaliteit van een samenwerkingsverband even belangrijk als de inhoudelijke invulling van die samenwerking. Zo zullen wij met de Brakke Grond en Perdu in Amsterdam, de Nieuwe Preek in Utrecht en Stroom in Den Haag onze Noord-Zuid-lijnen versterken. Met citybooks blijft onze aandacht voor Europese steden scherp.

Meer dan ooit is de virtuele kant van deBuren belangrijk. In mei 2013 werden onze luisterverhalen gemiddeld vijf keer per minuut gedownload. Dit fenomeen maakt van onze websites citybooks.eu, radioboeken.eu en de hieraan gekoppelde iTuneskanalen de drukst bezochte gratis audiotheken voor originele Nederlandstalige en naar het Nederlands vertaalde literatuur.

Op de cover van dit boekje (zie pdf) staat een beeld uit House of Eutopia van Filip Berte, een project dat CAMPO in Gent, Vrede van Utrecht en ECF in Nederland en deBuren gedurende vier jaar hebben gesteund omdat, meer dan ooit, schoonheid behoefte heeft aan traagheid om tot wijsheid te komen.

Om de opening van deBuren gepast te vieren hebben wij aan twintig jonge schrijvers afkomstig uit allerlei disciplines en woonachtig in Nederland, Vlaanderen of zeer ver daarbuiten (Zuid-Afrika, Indonesië, Burkina Faso, ...) om goede raad gevraagd. U leest deze teksten vanaf augustus op deburen.eu en in de speciale publicatie die we uitdelen tijdens de feestelijke heropening op 4 september. Als voorproefje serveren we u in deze brochure al de adviezen van Judith van der Wel en Nicolas Van Puymbroeck.

Van harte dankt deBuren u voor de trouwe en kritische aandacht. deBuren zal gezond nieuwsgierige burgers, in Brussel, Vlaanderen en Nederland blijven verrassen.

Van harte,

Dorian van der BremptDirecteur deBuren