Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Bernke Klein Zandvoort wint 4de Debuutprijs Het Liegend Konijn - 2013

deBuren en 'Het Liegend Konijn', tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie, hebben zojuist voor de vierde maal de tweejaarlijkse Debuutprijs Het Liegend Konijn toegekend. De prijs gaat naar Bernke Klein Zandvoort voor haar bundel 'Uitzicht is een afstand die zich omkeert'. De laureaat krijgt 2500 €, de publicatie van één gedicht dat vertaald wordt in alle officiële EU-talen, en de integrale vertalingen van haar werk naar het Frans, Duits en Engels. De prijsuitreiking vindt plaats op 13 november bij deBuren.
Door deBuren op 11 okt 2013
Nieuws
Literatuur & taal

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de redactie van Het Liegend Konijn, tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie, hebben zojuist voor de vierde maal de tweejaarlijkse Debuutprijs ‘Het Liegend Konijn’ toegekend. De prijs gaat dit jaar naar Bernke Klein Zandvoort voor haar bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert, uitgegeven door Uitgeverij Querido (Amsterdam). De laureaat krijgt een geldprijs van 2500 €, de publicatie van één gedicht dat vertaald wordt in alle officiële EU-talen en de integrale vertalingen van haar werk naar het Frans, Duits en Engels. De jury was erg onder de indruk van Bernke Klein Zandvoort (°1987): ‘Haar wereld is een machine. In waaierende verzen waarin ons een bezig universum wordt getoond, werkt de dichter haar bedenkingen uit.’ De uitreiking van de Debuutprijs vindt plaats op woensdag 13 november 2013 in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren te Brussel.

De debuutprijs draagt de naam van het enige tijdschrift in ons taalgebied dat uitsluitend ‘uit het nest geroofde’, nieuwe Nederlandstalige poëzie publiceert. deBuren is een evidente partner in dit project omdat het de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen wil bevestigen en versterken. Met deze prijs wil deBuren bijdragen tot de verspreiding en de promotie van de Nederlandstalige poëzie in Europa.

De laureaat krijgt een geldprijs van 2500 €, de publicatie van een reeks nieuwe gedichten in Het Liegend Konijn, een feestelijke prijsuitreiking waarbij het werk van de laureaat centraal staat en ook een vertaling van de bundel naar het Frans, het Duits en het Engels. Eén gedicht uit de bundel wordt bovendien vertaald naar alle officiële talen van de Europese Unie en door deBuren in een bundel gepubliceerd. Het gedicht augustus was overrijp… is in 2013 geselecteerd voor deze nieuwe bundel. Deze vertalingen bieden de debutant de kans om met zijn of haar werk internationale paden te verkennen en betekenen voor de Nederlandstalige poëzie een extra promotie in het buitenland.

 

augustus was overrijp en ik had mijn bedenkingen
over een stad waarin even heel veel mensen hadden gewoond
waartussen jij en ik steeds opnieuw probeerden te verklaren
hoe twee mensen zo onbekend waren geraakt
 
ik zag een man hartgrondig huilen voor een diepe metroschacht
het leek alsof hij het geluid om hem heen inhaleerde
de stoet die langs trok, deelde hem in losse stukken
 
spektakel is naam genoeg voor een menigte die niet thuis wil blijven
langs verfrommelde servetten vindt ze de weg
 
ik stond een paar meter van de kade
zocht naar een helikopter die ik wel hoorde maar niet zag
 
had kalmte zich om mijn nek gewrongen
werden alle schepen aan een touw
de stad uit getrokken

 

De jury van de 4e Debuutprijs Het Liegend Konijn - 2013 bestaat uit de dichters
Jozef Deleu (voorzitter, hoofdredacteur Het Liegend Konijn) (B), Ester Naomi Perquin (NL), Lies van Gasse (B), Mark Boog (NL) en Roland Jooris (B). Zij selecteerden de bundel van Bernke Klein Zandvoort uit 51 inzendingen.

Bernke Klein Zandvoort (°1987) debuteerde in 2011 met zes gedichten in het tijdschrift de Revisor, waarna begin 2013 de bundel  Uitzicht is een afstand die zich omkeert bij uitgeverij Querido verscheen. De bundel werd genomineerd voor de C. Buddingh' prijs. Na haar opleiding Beeld & Taal aan de Rietveld Academie verhuisde ze naar Londen, om te onderzoeken hoe een stad zich verhoudt tot haar makers. Voor het weblog van de Revisor schreef ze daarover het feuilleton English Hours.

Uit het juryrapport:  "In de bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert observeert Bernke Klein Zandvoort hetgeen haar dreigend overdondert: de wereld. Haar wereld is een machine. Wanneer rond haar alles getakeld wordt, staat zij hulpeloos middenin. Een man huilt voor een metroschacht, hij inhaleert geluiden. Een blik rolt zonder plan over de kade en de dichter vraagt zich af wat ze precies verloren is. Augustus is overrijp, er zweven klepperende meeuwen, hijskranen steken uit halve piramides. In waaierende verzen waarin ons een bezig universum wordt getoond, werkt de dichter haar bedenkingen uit."

De officiële uitreiking van de Debuutprijs Het Liegend Konijn - 2013 vindt plaats op woensdag 13 november 2013 in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren te Brussel. De Debuutprijs zal worden uitgereikt door Joke van Leeuwen.


Herbeleef: Uitreiking derde Debuutprijs Het Liegend Konijn aan Lieke Marsman

 

Vertel het verder: